Единство на руснаците, единство на славянството- предизвикателствата пред славянския свят

26 април 2021-Нюз Фронт.

» Все едно какво се говори в България днес, че Русия е противник… Много е сложно в такива условия да се създават, каквито и да е взаимоотношения. Но българите трябва да знаят, че ако при тях се появят проблеми, Русия ще помогне, както е помагала от векове, да се запази българската държавност и свобода. Тогава българите ще разберат кой е истински приятел- англосаксонците или все пак славяните.» Алексей Журавльов

 

На 22-ри и 23- ти април в столицата на Донецката Народна Република, където през последните седмици се наблюдава поредното засилване на интензивността на обстрелитепо линията на разграничение,бе проведен международен форум «Единство на руснаците: защита на правата и свободите».

Единство на руснаците, единство на славянството- предизвикателствата пред славянския свят

Събитието е продължение на форума «Руски Донбас»,състоял се в Донецк през януари тази година. На януарския форум около 400 представители на ДНР и ЛНР приеха едноименната доктрина, която се превърна в нова „платформа на идеологическата структура“ на Донбас, отразяваща историческите връзки на региона с Русия.

На фона на разрастващaта се информационна война между колективния Запад и Руската Федерация, с изостряне на риториката и вменяването на опасността от «руската агресия», българското правителство отново избира стратегическите си партньори в разрез с логиката на цивилизационната принадлежност на България. Славянската цивилизация и ролята и в света бе една от темите дискутирани на кръглата маса по време на форума.Развитието на руско-българските отношения коментира Алексей Журавльов.

 

Единство на руснаците, единство на славянството- предизвикателствата пред славянския свят

Доктрината „Руски Донбас“ е идеологическа платформа, която се основава на доктрината „Руската пролет“.

След разпадането на СССР през 1991 г. и образуването на нови независими държави, десетки милиони руснаци се оказаха извън Русия. Те станаха обект на геноцид под формата на различни видове нарушения на граждански и политически права, стесняване на сферата на използване на руския език, изместване от сферата на управлението, интелектуалния труд и предприемачеството. На форумабеше представена хуманитарна програма за обединение на народа на Донбас и подкрепа за рускоезичнотонаселение на Украйна.

 

 

След като вълни на насилствена украинизация обхванаха Донбас от от 1991 г насам, практическото прилагане на доктрината е много важно днес, са убедени участващите във форума, на първо място, в областта на образованието и в областта на културата. «Донбас създаде идеологически подход в постсъветското пространство в защита на руснаците, както в практически план — чрез създаване на републики, така и в идеологически план “, каза Мирослав Руденко, депутат от Народния Съвет на ДНР.

 

Единство на руснаците, единство на славянството- предизвикателствата пред славянския свят

Участници в събитието бяха ръководителят на ДНР Денис Пушилин, предствители на администрацията на ЛНР,министъра на външните работи на ДНР Наталия Никонорова, омбудсмана за правата на човека в ДНР Дария Морозова, както и за заместника на Народния съвет на ДНР Елена Шишкина,депутати от Народния Съвет на ДНР, депутати от Държавната дума, руски политолози, журналисти и писатели, историци, културолози, юристи, социални активисти, университетски преподаватели на ДНР, ЛНР и Руската Федерация.

 

На форума участва и председателят на партия РОДИНА, депутат от  Държавната дума Алексей Журавльов .

В приветствената си реч при откриването на форума Алексей Журавлев посочи необходимостта от реални мерки за защита на рускоезичното население и то не само в Украйна, а в целия свят. Политикът подчерта, че на практика е невъзможно да се подкрепят проруски организации в Украйна:

„Дори и най-малкото проявление на съчувствие към Русия сега е грубо потиснато, или те могат да бъдат унищожени без съд и разследване. Далеч съм от илюзията, че ние може да подкрепи някой там, че тези организации ще направят «нов Майдан» и ще има проруско правителство в Украйна. Но ние трябва да работим и да работим много! » Според Алексей Журавльов след разпада на Съветския Съюз 25 милиона руснаци в момента живеят извън границата на Руската Федерация. «А Донбас винаги е бил руски!» — посочи Алексей Журавльов.

 

В разговор с ръководството на българското обществено сдружение, ОПЛОТ България, Алексей Журавльов коментира взаимоотношенията между Руската Федерация и България през последните десетилетия.

 

«По времето на Съветския Съюз България се считаше почти за 16та република на Съюза и ние имахме прекрасни отношения. Но за съжаление, след разпада на Съветския Съюз и предателството на върхушките на комунистическите партии, прекрасно знаете, че България вече не е про руска страна, напротив, на обратно. Но въпросът е друг, защото когато Българиябешезаедно съсСъветския Съюз,заедно с Русия,тяимашесъвсемдруг статус в света. Бешестрана, с която се съобразявашецелияЗапад.Защотоние с българите смеповече от 300 милиона и затовасе съобразяваха. А сега, както казахи на един полски колега, с който дискутирахме същата тема, виестоите на колене предамериканците. Той казва, да , това е така, но на нас така ни е удобно. Така че ако на българите също им е удобно да стоят на колене пред американците, то какво можем да направим.Самият български народ, аз съм уверен за това, помни много добре какво направи Русия за тях — даде им държавността.«

 

Алексей Журавльов прокоментира също така как вижда славянското единство в бъдеще.

 

«Българите трябва ясно да разберат, че англо саксите никога не помагат и няма да им помогнат. Известно е, ако се стигне до помощ, кой ще го направи. Все едно какво се говори, днес Русия е противник, но трябва да се съпротивлявате, кардинално, а сега българите просто изпълняват указанията на американците. Много е сложно в такива условия да се създават, каквито и да е взаимоотношения. Но българите трябва да знаят, че ако при тях се появят проблеми, Русия ще помогне, както е помагала от векове, да се запази българската държавност и свобода. Тогава българите ще разберат кой е истински приятел- англосаксонците или все пак славяните.»

 

След разговора с Алексей Журавльов,си заслужава да се замислим за единството на славяните и ролята на България в славянския свят, особено в навечерието на общославянския празник на писмеността и просветата, 24ти май.

 

 

 

Единство на руснаците, единство на славянството- предизвикателствата пред славянския свят

Мирослава Димитрова, от мястото на събитието

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments