Duvar: Визитата на Лавров в Кайро — предупреждение за Турция?

Лавров проведе преговори с двама важни играчи в Близкия изток — Египет и Иран. Според автора и двете посещения са съдържали сигнали до Турция и САЩ. На Анкара беше припомнено, че египетските курорти могат лесно да се превърнат в алтернатива на турските, а на Вашингтон, че Москва не трябва да се подценява по иранския въпрос.

Превод от Duvar (Турция): 

Duvar: Визитата на Лавров в Кайро - предупреждение за Турция?

Обиколката на руския външен министър Сергей Лавров, която започна на 22 март и се простираше от Азиатско-Тихоокеанския регион до Близкия изток, завърши на 13 април. На 12-13 април Лавров проведе преговори с двама важни играчи в Близкия изток — Египет и Иран. И двете посещения съдържаха ключове за разбирането на руската регионална и глобална политика и предполагаха сигнали към Турция и САЩ. В статията се разглеждат посещенията на Лавров в Кайро и Техеран, както и сигналите, подадени там.

Египет се превръща в алтернатива на Турция в туризма!

Първата спирка на Лавров в Близкия изток беше Египет. Регионалните и двустранните отношения бяха в дневния ред на руския дипломат, който се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в Кайро. Първата точка от дневния ред е тясно свързана с Турция: туризмът. Лавров и Ал Сиси обявиха възобновяването на директните полети за руските туристи до Египет.

Египет е най-посещаваното място от руските туристи след Турция. Според последните налични данни Египет се посещава от три милиона туристи от Русия всяка година. Това е 30% от общия брой туристи, посещаващи Египет. Топлите сигнали по отношение на туризма пристигнаха в момента, в който Русия реши да ограничи директните полети до Турция, с изключение на два полета седмично, до юни 2021 г. поради ситуацията с коронавируса.

Но Русия очевидно прилага тук определена политическа стратегия.

На 10 април Турция прие президента на Украйна Владимир Зеленски, което прозвуча неприятно за Русия. Фактът, че Лавров посети Египет на 12 април и освен това изрази желание за по-нататъшно развитие на отношенията с Египет в областта на туризма, може да се тълкува като сигнал към Турция. Заедно със съществуващите тесни военни връзки, Русия и Египет проведоха съвместни военни учения в Черно море миналия ноември.

Като се имат предвид неотдавнашните усилия на Турция да се сближи с Египет, фактът, че Лавров обсъди много въпроси по време на посещението си в Египет, от Либия до Сирия, от двустранните отношения до палестинския проблем, може да се разглежда като друг сигнал към Турция от Русия. Сближаването на Турция с Египет е важно, но не трябва да се забравя, че Египет също има тесни отношения с Русия. Следователно напрежението между Русия и Турция по украинския въпрос със сигурност ще се отрази на отношенията на Турция с Египет, на политиката на Турция в Либия.

Като се има предвид също така, че в Източното Средиземноморие Египет си сътрудничи с руската енергийна компания Роснефт в находището Зохр и в допълнение на споразумението, подписано между Египет и Гърция, става очевидно, че в отношенията между Турция и Египет Русия притежава значителна сфера на влияние.

Като се вземат предвид резултатите от преговорите в Кайро, трябва да се помни, че резонансът, предизвикан в Москва от сигналите на Турция относно Конвенцията от Монтрьо, Украйна и сближаването със САЩ в областта на черноморската политика, ще окаже влияние върху Кайро. С други думи, политиката на Турция в тези области не само тревожи Русия, но също така може да има ефект, който чрез Египет може да обхване Либия и Източното Средиземноморие. Ето защо, когато се предприемат стъпки във външната политика, трябва да се вземат предвид не едностранчиви и краткосрочни, а многостранни и средносрочни, дългосрочни последици и рискове.

Източник: https://www.gazeteduvar.com.tr/lavrovun-kahire-ziyareti-ankaraya-uyari-mi-makale-1519883

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments