Поредна победа за ваксината на Путин: «Спутник V» завоюва Филипините

Филипините са твърдо ангажирани с руската ваксина Спутник V. Манила е договорила 20 милиона дози. Първите пратки ще пристигнат във Филипините през април. Това сериозно сближава Москва и Манила политически, отчуждавайки последните от Пекин на фона на териториалните им спорове в Южнокитайско море. Това е поредната победа за «ваксината» на Путин

Превод от Нихон кейдзай (Япония): 

Поредна победа за ваксината на Путин: "Спутник V" завоюва Филипините

Филипините се обръщат към Русия за доставка на ваксина срещу коронавируса. Манила е в конфликт с Китай заради териториалниje спорове в Южнокитайско море, но преди това нямаше как да не разчита на Китай при доставката на ваксини срещу Ковид-19. Диверсификацията на източниците на ваксини във Филипините е насочена към намаляване на зависимостта от Китай, а Русия, стремейки се да увеличи влиянието си в Югоизточна Азия, лесно демонстрира решимостта си да разшири своите обекти за продажба на ваксини в региона.

Очаква се първите 500 000 дози от руската ваксина Спутник V да пристигнат във Филипините още през април тази година. Филипинското правителство е поръчало общо 20 милиона дози от Русия и официално разреши спешното използване на Спутник V още през март. На 16 април правителството на Филипините обяви, че има договори с пет световни фармацевтични компании и институции, но най-големите му очаквания са за Спутник V.

Преди това президентът Дутерте на 13 април проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин и изрази благодарността си за сътрудничеството на Русия със страната му. Лидерите на двете страни се съгласиха, че е важно да се ускори производството и доставката на Спутник V в света. Дутерте заяви също, че би искал да покани Путин във Филипините, след като епидемиологичната ситуация се подобри и пандемията на вируса отшуми.

Източник: https://www.nikkei.com/article/DGXZQOGM192EE0Z10C21A4000000/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Поредна победа за ваксината на Путин: "Спутник V" завоюва Филипините

Коментари:

comments powered by HyperComments