(NYT)/Путин: Русия знае как да защити своите интереси

Демонстрирайки своето морално превъзходство, руският президент възнамерява да даде урок на президента Байдън и други западни лидери, уверен е авторът. Той твърди, че Путин е на път да вземе решения, които биха могли да доведат до преход към нова, още по-твърда фаза на неговото управление.

Превод от The New York Times: 

(NYT)/Путин: Русия знае как да защити своите интереси

Според руския президент Владимир Путин светът изглежда така: Русия е във възход, а Западът е потопен в хаос.

Западът, подтикван от новия американски президент, който се отнася с Русия по-зле от своя предшественик, се стреми да унищожи Русия — и Путин.

Настана време Русия с нейното морално превъзходство и вече губеща търпение да нанесе ответен удар.

„Въпреки че те мислят, че сме същите като тях, ние сме различни хора, имаме различен генетичен и културно-морален кодекс, но знаем как да защитаваме собствените си интереси“, каза Путин през март, подлагайки САЩ на остра критика.

Сега, на фона на ескалиращия конфликт с президента Байдън, Путин събира руските войски на украинската граница, той е на път да вземе решения, които биха могли да доведат до нова, още по-твърда фаза на неговото управление.

През третото десетилетие от управлението си, 68-годишният Путин очевидно е повече от всякога убеден в своята специална, историческа мисия на баща на нацията, който трябва да възроди Русия, изправяйки се пред страхливия, лицемерен и морално разлагащ се Запад както вътре в страната му и извън нейните граници.

През последните няколко седмици Путин предприе стъпки, които — дори по неговите собствени стандарти — сигнализират за ескалация на конфликта с онези, които той смята за свои врагове, както чужди, така и вътрешни. Миналата седмица руските прокурори заведоха дело за признаване на Фонда за борба с корупцията на опозиционния лидер Алексей Навални като екстремистка организация.

Русия изтегли войските си към украинската граница, твърдейки, че реагира само на засилената военна активност от страна на НАТО и Киев. Руските власти засилиха натиска върху Навални, когото Кремъл разглежда като агент на американско влияние: кулминацията на този натиск беше фактът, че в петък, 16 април, прокуратурата заведе дело, признавайки организацията на Навални за екстремистка и незаконна.

Според логиката на Кремъл Навални представлява заплаха за руската държава, тъй като действа в интерес на Запада в опит да отслаби позициите на Путин.

„Путин искрено вярва в своята мисия като велика историческа фигура, която е отговорна не само за Русия, но и за глобалната сигурност.

«Той не разбира защо американският президент вижда ситуацията по различен начин», цитира изданието думите на експерт.

Източник: https://www.nytimes.com/2021/04/20/world/europe/putin-biden-ukraine-navalny.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

(NYT)/Путин: Русия знае как да защити своите интереси

 

Коментари:

comments powered by HyperComments