Bloomberg: Путин смело залага на упадъка на Запада, рискува повече от лидерите на СССР

Леонид Бершидски не може да повярва на очите си: Путин се страхува от Запада дори по-малко от съветските лидери. Андропов се страхуваше да овладее „Солидарност“ в Полша; Горбачов освободи дисиденти, включително украински националисти.

Превод от Bloomberg: 

Bloomberg: Путин смело залага на упадъка на Запада, рискува повече от лидерите на СССР

Путин все повече разчита на упадъка на Запада и сдържащата сила на ядрения му арсенал

Путинското послание към Запада поразително отличава настоящия руски президент от неговите съветски предшественици.

«Надявам се, че на никой няма да му дойде на ум да премине «червената линия» спрямо Русия.

А къде ще премине тя, това ще го определяме ние за всеки конкретен случай», заяви Путин по време не ежегодното си послание към Федералното събрание.

Това излиза извън рамките дори на привично горделивата великодържавна риторика на руските лидери — както на самия Путин, така и на неговите предшественици.

Това е декларация към целия свят, че важните решения и прокарването на червените линии Путин има намерение да извършва сам.

Москва няма намерение да обсъжда с никого тази тема — във всеки случай тя няма да обсъжда червените линии на своята безопасност с чужденци.

Това е декларация на осъзната, преднамерена непредсказуемост — почти подиграврка над неотдавна обявеното желание на президента на САЩ Джо Байдън да подкрепя с Русия «стабилни и предсказуеми решения».

Кое давата правото на Путин да заставя целия свят да очаква неговите решения и да очертава червените линии?

Създава се усещането, че мнението на Запада по всички въпроси бива пренебрегвано от него дори повече, отколкото от неговите предшественици от СССР.

Източник: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-04-23/russia-s-putin-dares-to-go-where-soviet-leaders-feared-to-tread?srnd=opinion

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments