Източна Европа къса отношенията с Русия заради нов проект на САЩ

24 април 2021-Нюз Фронт.

Страните от Източна Европа последваха САЩ в експулсирането на руски дипломати, използвайки абсолютно измислени предлози за това.
Словакия и балтийските страни се присъединиха към Полша и Чехия. Защо тези държави поемат по пътя на разрив на отношенията с Москва и ще последва ли експулсирането на руски дипломати от Париж и Берлин?

Източна Европа къса отношенията с Русия заради нов  проект на САЩ

В петък балтийските страни се присъединиха към кампанията на Чехия срещу руските дипломатически представители.

„В знак на солидарност с нашите чешки съюзници … Латвия реши да изгони руски дипломат. Латвия няма да толерира подривна дейност на своя територия, както и на територията на своите партньори и съюзници “, заяви главата на Министерството на външните работи на републиката Едгарс Ринкевичс.

Неговият колега от Литва Габриелиус Ландсбергис докладва за намерението си да експулсира двама служители на руската дипломатическа мисия — също в знак на солидарност с Чехия. Естонското външно министерство обяви подобно решение.

Словакия излезе на по-високо ниво — в четвъртък министър-председателят Едуард Хегер обяви, че трима служители на руското посолство трябва да напуснат Братислава в рамките на една седмица поради «текущата геополитическа ситуация, както и ситуацията в Чехия».

Чешкият премиер Андрей Бабиш, който беше един от основните инициатори на антируската кампания, благодари на съседите за «значителния жест на подкрепа» предаде РИА Новости.

Едновременно, в петък полското външно министерство предупреди за «адекватна реакция» на експулсирането на петима полски дипломати от Москва.
Изявлението на полското външно министерство вече е „отговор на отговора“.

Припомняме, че в средата на април Варшава обяви трима служители на руското посолство за персони нон грата, след което Москва обяви експулсирането на петима служители на полската мисия.

Фактът, че тройката Чехия — Словакия — Полша бяха подкрепени от балтийските страни, не е изненадващ, твърдят експерти.

„Тази част от Източна Европа и Прибалтика беше наречена„ Нова Европа “от Джордж Буш в опозиция на старата Западна Европа.
Дори когато Европа влезе в спор със Съединените щати, например в началото на войната в Ирак, Нова Европа стриктно се придържаше към евроатлантическия курс “, каза американският политолог Дмитрий Дробницки в коментар за изданието ВЗГЛЯД.

Когато източноевропейските страни се присъединиха към ЕС и НАТО, се оказа, че балансът на силите в тези алианси очевидно е в полза на старите партньори — Великобритания, Франция, Германия и други. А те не слушат особено източноевропейските страни.

Те от своя страна искаха да получат повече помощ и в по-голяма степен да повлияят на нещата в двете обединения, но им беше казано: „Вашето място е в края“, отбеляза на свой ред професорът от Катедрата по европейски изследвания факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет, експерт на клуб „Валдай” Станислав Ткаченко. Сега ситуацията е различна, смята експертът.

Според мнението на Дробницки изглежда, че сега в Европа е започнал конкурс за правото да се влезе в новия геополитически проект, който Байдън обяви.

Това е така нареченият Алианс на демокрациите.

„Форумът на този алианс трябва да се състои в края на 2021 година. Кой ще влезе там, кой ще бъде качен на борда — не е празен въпрос за европейците, както за „старите“, така и за „новите“, —

Всички се страхуват да не останат зад борда, защото съдбата им ще бъде незавидна. Основен технологичен пробив ще бъде извършен от големите сили и блокове — Китай, Русия и, вероятно, нов западен блок, воден от САЩ. Всички останали държави ще бъдат просто суровини за големи играчи…

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments