Естония иска да получи пари от ЕС за създаването на бойни кораби-безпилотници

24 април 2021-Нюз Фронт.

Естония се надява да получи финансиране от Европейския фонд за отбрана за модернизиране на военноморските си сили.
Фондът, както е посочено в неговия устав, е призован да „насърчава развитието на отбранителната индустрия на европейските страни, като привлича малки и средни предприятия в тази област“. Срокът на експлоатация на повечето военни кораби на балтийските страни ще изтече през следващите десет години, пише изданието err.ee.

Естония иска да получи модулни бойни кораби, които ще носят безпилотни плаващи плавателни съдове, които могат да се доставят в различни конфигурации.

 

Естония иска да получи пари от ЕС за създаването на бойни кораби-безпилотници

„Проектът отчита желанията на военноморските сили, които действат както на вода, така и под вода — търсят мини, неутрализират ги и провеждат разузнаване. Всичко това изисква оборудване, «- прозвуча в програмата на телевизионния канал ETV +» Актуална камера «.

„Трябва да присъстваме във въздуха, на сушата, във водата и под водата, както и във виртуалното пространство. И ние предложихме принципа „възможно най-безпилотен“, каза командващият естонските военноморски сили Юри Саска.

 

Според него безпилотни плаващи превозни средства сега се тестват в много страни. Съединените щати са стигнали най-далеч в развитието на този тип технологии.
Естонската компания Baltic Workboats възнамерява да създаде консорциум от европейски компании за създаване на безпилоттно плаващосредство. За да получат подкрепа от Европейския отбранителен фонд, в проекта трябва да участват компании от поне три европейски държави.

„Проектът е в процес на разработка, вече имаме малко опит. В момента се опитваме да създадем безпилотен работен кораб с дължина около 20 метра, за да можем да провеждаме тестове в морето ”, каза Сандер Вахтрас, говорител на Baltic Workboats.
Софтуер за такова оборудване може да бъде разработен и в Естония.

Към настоящият момент Европейският фонд за отбрана финансира проект за създаване на безпилотни наземни превозни средства. Осем държави участват в проекта, Естония е координатор на проекта.

Въпросът е обаче, за какво са и на Естония такива кораби?

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments