Александър II обявява война на Османската империя: И тръгна народът руски за освобождението на братята си!

На 12/ 24 април 1877 г. руският цар Александър II издава в Кишинев Манифест, с който обявява война на Османската империя
И ТРЪГНА НАРОДЪТ РУСКИ НА ВОЙНА СРЕЩУ ПОРУГАВАНЕТО НА ХРИСТОВАТА ВЯРА И ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СВОИТЕ БРАТЯ, БЪЛГАРИ!
доц.д-р Петър Ненков
Александър II обявява война на Османската империя: И тръгна народът руски за освобождението на братята си!
Ужасяващите репортажи за кланетата и опожарените селища през Априлското въстание на Джанюариъс Макгахан, Иван дьо Вестин, Емил Жирарден и потресаващите констатации на международната анкетна комисия отекват като страшна детонация в Европа и Русия.
Потресен от жестокото потушаване на Априлското въстание и извършените зверства от аскера, башибозука и черкезите над въстаналите българи, народът на Русия се надига, като огромна вълна.
В мощното протестно движение в защита на българите, се включват най-светлите умове на руската нация, учени, писатели и художници, като Менделеев, Верещчагин, Толстой, Тургенев, Достоевски и други.
Провеждат се митинги и демонстрации. Множеството около храма „Василий Блажени” в Москва скандира гневено: ”Да убиваш славяните оттатък Дунава е все едно да убиваш руснака! Да посичаш българина, значи за бодеш сърцето на Русия. Ние тръгваме на свята война с полумесеца за освобождението на нашите братя !”
В Цариград се свиква конференция на посланиците на Великите сили по Източния въпрос.Тя обаче е провалена по вина на турското правителство. Сафет паша обявява, че султан Абдул Хамид II е подписал нова конституция, с която правата на християните от европейските провинции в Османската империя се изравняват с тези на мюсюлманите.
Думите на руския военен министър, граф, генерал Дмитрий Милютин, произнесени на коронен съвет при Александър Втори:
”Ваше величество, другите държави могат да се колебаят, но ние нямаме право. На нас гледат Русия, Европа и християните в Турция!”- прозвучават, като заключителен акорд към началото на войната.
На 12/24 април 1877 година Александър II издава в Кишинев Манифест, с който обявява война на Османската империя.
При мобилизацията на руската армия се разиграват покъртителни сцени. Оренбургският казак Иван Трофимович повежда на война и седемте си сина на собствени разноски. Шейсет и пет годишният Донец с мойсеева брада сгъва походно овехтелия си шинел, останал му от Кримската война, зашива на гърдите си бяло платно с надпис „Срещу осквернителите на православната вяра” ….и тръгва на война .
И тръгна народът руски с чисто сърце и най-святи чувства на война срещу поругаването на христовата вяра и за освобождението на братята, славяни, оттатък Дунава!
От този паметен ден изминаха точно 144 години….
На картината : Протестен митинг в Санкт Петербург срещу зверствата на турците при потушаване на Априлското въстание и в подкрепа на българския народ.

Коментари:

comments powered by HyperComments