Руските войски се изтеглят от Крим, спад на напрежението между Москва и Киев

Руските войски започнаха да се изтеглят от полуостров Крим, където вчера приключиха мащабните учения на Южния военен окръг и въздушно-десантните войски. Това съобщиха от министерството на отбраната.

Руските войски се изтеглят от Крим, спад на напрежението между Москва и Киев

Военнослужещите и техниката се насочват към местата на постоянна дислокация с влакове, десантни кораби и самолети на военнотранспортната авиация. Подразделенията на Южния военен окръг и въздушно-десантните войски трябва да се приберат в казармите си до първи май.

В ученията в Крим участваха повече от 10 000 военнослужещи и 1200 единици оръжие и техника.

Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу отчете изпълнение на поставените задача и увери, че войските са демонстрирали способността си да защитят страната.

След това Шойгу разпореди да започне изтеглянето им от полуострова.

Изявлението на министъра доведе до поскъпване на рублата спрямо долара и еврото и до повишаване на индекса на Московската борса.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски приветства решението за изтегляне на руските сили, но заяви, че Киев остава бдителен. Очаква се той да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, който прие предложението му за среща и го покани в Москва.

Владимир Путин заяви, че ако става дума за развитието на двустранните отношения, то е готов да приеме президента на Украйна в Москва по всяко удобно за него време. По думите на Путин Киев е предприел много стъпки към разрушаването на отношенията си с Москва.

„Ако президентът Зеленски обаче иска да започне възстановяване на тези отношения, то можем само да приветстваме това“, подчерта Путин.

По повод предложението на Украйна за преместване на преговорите в Контактната група за Донбас от Минск на друго място руският президент заяви, че това е опит за бягство от проблема и за окончателно погребване на Минските споразумения.

Путин посочи, че ако украинската страна иска да обсъжда Донбас, то трябва да се срещне първо с лидерите на Донецката и Луганската народна република и едва след това да се обърне към трети страни, включително Русия.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments