Орбан: Унгария ще достигне 40% ваксинация следващата седмица

Унгария ще достигне ниво на ваксинация от 40% до средата на следващата седмица, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Според него тази цел ще позволи възобновяването на широк кръг от дейности в сектора на услугите по пътя към нормалността.

Орбан: Унгария ще достигне 40% ваксинация следващата седмица

През последните седмици централноевропейската страна с население от 10 млн. души пострада тежко от коронавируса, като нивото на смъртност към вчера достигна най-висока точка в глобален мащаб, сочат данни от сайта worldometers.info, отбелязва Ройтерс.

Орбан, който е изправен пред трудна изборна надпревара през 2022 г., се бори да балансира усилията за борба с пандемията с увеличаващите се призиви за възстановяване на икономиката и избягване на втора поредна годишна дълбока рецесия.

„С 4 млн. ваксинирани следващата сряда или четвъртък ще отворим широк кръг услуги за тези, които имат ваксинационни карти“, каза Орбан.

Става въпрос за хотели, закрити ресторанти, театри, кина, фитнеси, спортни събития, басейни, музеи, библиотеки и зоопаркове, допълни той.

С мащабните доставки руски и китайски ваксини, както и с нарастващия брой запаси от западни ваксини Унгария скоро ще може да ваксинира и граждани под 18-годишна възраст, както и живеещите в чужбина, посочи още Орбан.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments