«САЩ официално уведомиха»: Турция окончателно е изключена от програмата за производство на F-35

САЩ все пак изключиха Турция от програмата за производство на изтребители пето поколение F-35, въпреки всички опити на Анкара да се договори с Вашингтон, съобщават турски медии.

"САЩ официално уведомиха": Турция окончателно е изключена от програмата за производство на F-35

Според данни на агенция Anadolu САЩ са изпратили официално известие на Турция за изключване от програмата F-35. Преди това той просто беше спрян, турските предприятия продължаваха да произвеждат компоненти за F-35. Причината за изключването стана руските С-400, закупени от Турция.

Съединените щати така и не простиха на турците демарша с руската зенитна система, въпреки всички убеждения на Анкара и аргументите, които им привежда.
След официалното изключване на Турция от програмата, производството на някои компоненти, които все още се произвеждат в турските предприятия, постепенно ще бъде прехвърлено в други страни. Това ще бъде направено през 2021-2022.

Междувременно, компанията Lockheed Martin изключи Турция от списъка на участниците в проекта F-35 още миналата пролет.
Няколко американски сенатори, възмутени от производството на компоненти F-35 в турските предприятия, направиха същото искане през лятото на 2020 г.

На свой ред Ердоган поиска от САЩ или да върнат средствата, похарчени за покупката на F-35, или да доставят самолета. Но очевидно нито САЩ, нито Турция успяха да се разберат. А как ще отговори Ердоган на това времето ще покаже.

Коментари:

comments powered by HyperComments