Политолог: Освен премахването на ГЕРБ, не е ясно в какво друго се изразява промяната

Освен премахването на ГЕРБ, не е ясно в какво друго се изразява промяната, смята политологът

Политолог: Освен премахването на ГЕРБ, не е ясно в какво друго се изразява промяната
Любомир СтефановСнимка: Стопкадър, bTV

На този етап никой като че ли не иска да поеме отговорността, да поеме процеса „по изчегъртване на ГЕРБ от властта“, да застане начело на дружината и да каже – сега наляво, сега надясно. Тезата е на политолога Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

Предсрочните избори са рулетка и то руска рулетка, смята той.

Партиите на статуквото, системните играчи, разчитат на някакъв електорат, но на новопоявилите се политически формации, особено на тези на ръба на парламентарната бариера, нищо не им гарантира, че при предсрочни избори след три месеца ще имат натрупан публичен кредит, който да им позволи да си увеличат изборния резултат, поясни Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“ на БНР.

От ИТН са сред най-големите изненадани от това, което се случи, отбеляза Стефанов.

Гражданите очакват конкретни действия и те не са свързани само с лов на вещици, категоричен е Любомир Стефанов, според когото партиите в парламента „се надвикват една друга, овикват се една друга с махленски език“.

Политолог: Освен премахването на ГЕРБ, не е ясно в какво друго се изразява промяната

Освен премахването на ГЕРБ, не се вижда в какво друго се изразява промяната, коментира Любомир Стефанов.

„В момента не виждаме политически курс. Всички говорят за промяна – гражданите затова изпратиха такъв тризъбец – две коалиции и една партия, които да донесат промяна в новия парламент. Обаче те започват да предлагат повече от същото, тъй като нямат консенсус за тази промяна, освен да махнем ГЕРБ, в какво друго ще се изразява.“

Гадаенето насища общественото пространство с токсични спекулации, изтъкна още преподавателят.

Гражданите искат посока и перспектива. Започва да се натрупва усещането за контрапродуктивен хаос, допълни Любомир Стефанов.

„Много е хубаво хора, които са били извън политиката, да влизат, тъй като внасят обратно нея свежи идеи, канализират или ревитализират процеси и позабравени идеи, но трябва да има посока. Разнобоят, който се излъчва, показва първо бягство от отговорност, второ – липса на идеи.“

Интервю на Диана Дончева с Любомир Стефанов

Коментари:

comments powered by HyperComments