Киев призова ЕС да обмисли възможността за изключване на Русия от SWIFT

Ръководителят на украинското външно министерство заяви, че Киев е призовал Европейския съюз да разгледа възможността за изключване на Русия от Общността за световни междубанкови финансови канали за връзка (SWIFT) като част от пакета от нови икономически санкции срещу Москва. Това той сподели в интервю за Reuters.

Киев призова ЕС да обмисли възможността за изключване на Русия от SWIFT

Според главата на украинското външнополитическо ведомство той е призовал на видеоконференцията с външните министри на страните от ЕС, която се проведе в понеделник, 19 април, да се разгледа въпросът за забрана на достъпа на Русия до SWIFT.

Кулеба отбеляза, че тази мярка може да бъде част от новия пакет санкции в случай на ескалация на ситуацията в Източна Украйна.

Миналата седмица руското външно министерство сподели за действията на Руската федерация в случай на евентуалното изключване на държавата от SWIFT.

Преди това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не може да се изключи заплахата от изключване на страната от междубанковата система за плащане SWIFT. Той отбеляза, че санкционните стремежи на противниците на Руската федерация, предимно на САЩ, продължават да нарастват и са неоправдани.

По-рано бившият президент на Украйна, ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група Леонид Кравчук, заяви, че Руската федерация трябва да бъде изключена от системата за международна разплащателна система като санкция за ситуацията в Донбас.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments