Депутатите наложиха мораториум върху концесиите и назначенията, извършени от правителството в оставка

С голямо мнозинство депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Депутатите наложиха мораториум върху концесиите и назначенията, извършени от правителството в оставка

Общият проектът на „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ , както и БСП, включва мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси.

Забранява се извършването на разпоредителни сделки с имущество на държавни болници.

«Целта ни е моделът на управление ГЕРБ и Борисов да бъде променен докрай, а не само с това да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер, защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите. Истинското правене на избори се прави от тези хора — второто ниво на властта — шефове на агенции, на служби, на горски стопанства. Какъвто и прекрасен изборен кодекс да направим, ако не променим надолу модела на управление на ГЕРБ, те ще саботират всеки прозрачен и честен избор», заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

«Днес ще внесем промени и в Закона за публичните предприятия, които да дадат всички тези назначения на «партийни калинки» по високите нива на държавните предприятия, публичните предприятия, регулаторите и органите да бъдат ревизирани от съответните следващи министри, дали служебни или редовни по преценка на следващия министър във всеки един сектор да има възможност да започнат нови конкурси — прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат оценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества», каза от своя страна председателката на парламентарната група на ИМВ Мая Манолова.

Мораториумът ще е в сила до назначаването на нов Министерски съвет.

Остри спорове се разразиха затова дали процедурата не е противоконституционна.

Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт, каза Йордан Цонев от ДПС. Групата на движението обаче подкрепи мораториума.

В залата говори и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че мораториумът не е състоятелен:

„Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона така, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един закон за публичните предприятия, който вие уважаеми колеги от БСП не сте гласували „против“. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 година, на какво налагате мораториум вие с това предложение?“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разкритикува действията на трите партии, които определи като „неадекватни“:

„Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се прави, вие трябва да направите правителство. Хората не знаят вече 2 седмици какво ще се случи в следващия ден. Може ли такова нещо да правите и да ми стоите тука един час и половина и да говорите глупости за някакъв мораториум, който, пак повтарям, е противоконституционен от всяка една гледна точка!».

ГЕРБ не участва в гласуването. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments