Зеленски подготвя резервистите за мобилизация

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, позволяващ резервистите да бъдат призовани на военна служба, без да обявява мобилизация, съобщиха от кабинета му в сряда, съобщават «Ройтерс» и ТАСС.

Зеленски подготвя резервистите за мобилизация

Резервистите могат да бъдат призовани в рамките на 24 часа в «специален период». «Закон за измененията на някои законодателни актове на Украйна относно подобряването на някои въпроси на изпълнението на военното задължение и поддържането на военни отчети, който Върховната Рада прие на 30 март 2021 г. по инициатива на държавния глава».

Законът, по-специално, въвежда нов вид служба — военна служба за наборът на лица измежду резервистите в «специален период».

Така че през този период ще бъдат повикани граждани, сключили договори за служба във военния резерв. Решението за изпълнение на такъв проект се взема от върховния главнокомандващ на въоръжените сили по предложение на главнокомандващия.

Решението определя категориите резервисти, които трябва да бъдат повикани, задачи, обеми, срокове и процедура за повикване.

Законът също така реформира системата за военна отчетност и дейностите на местните военни органи за командване и контрол въз основа на европейски принципи и подходи.

В допълнение се въвежда наказателна отговорност за укриване от военна служба по време на военна регистрация или тренировъчни лагери. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments