САЩ обвиниха Русия в ескалация заради ограниченията в Черно море

Държавният департамент на САЩ счита забраната за навлизане на чужди кораби в определени райони на Черно море като «непровокирана ескалация» от страна на Русия.

САЩ обвиниха Русия в ескалация заради ограниченията в Черно море

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в писмено изявление, цитирано от РИА Новости, изрази «дълбока загриженост» относно забраната, като също така обвини Русия в създаване на препяствия за работата на украинските пристанища в Азовско море.

Той заяви, че това е уж «поредният пример за непредизвикана ескалация в продължаващата кампания на Москва за подкопаване и дестабилизиране на Украйна».

Прайс също така изрази загрижеността на Вашингтон във връзка с предполагаемото струпване на войски в близост до украинските граници и допълни, че такъв брой военни не са били виждани там от 2014 г. насам.

«Продължаващата сдържаност на Украйна пред руските провокации е похвална», каза Прайс.

Според него САЩ призовават руската страна да спре предполагаемите „заплахи за съдилищата в региона“ и да се лиши от „струпването на сили“, приписвано на Руската федерация.

Миналата седмица НАТО поиска от Русия да осигури свобода на корабоплаването в Черно море.

По-късно депутатът от Държавната дума Руслан Балбек нарече арогантност загрижеността на НАТО относно плановете на Русия да ограничи достъпа до Азовско и Черно морета.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments