Меркел: Диалогът с Русия трябва да продължи

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че е необходимо да се продължи диалогът с Русия за облекчаване на напрежението между страната и Европейския съюз, съобщава ТАСС.

Меркел: Диалогът с Русия трябва да продължи

В изказването си в Парламентарната асамблея на Европейския съвет Меркел заяви, че ЕС има «много конфликти с Русия, които, за съжаление, усложняват нашите отношения», но повтори, че диалогът трябва да продължи, «трябва да говорим помежду си».

Меркел коментира и продължаващата ситуация в Източна Украйна, като заяви, че е загрижена за концентрацията на войски на границата и че подкрепя изцяло Украйна и нейния президент в тази криза.

По-нататъшното усложнение е продължаващото влошаване на здравето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, за което ЕС критикува Русия, а Меркел днес нарече медицинското му състояние «дълбока загриженост».

Меркел обяви, че сближаването между Русия и Китай е заради разногласията със САЩ.

«Виждаме голям конфликт между САЩ и Китай, между САЩ и Русия. Наблюдаваме сближаването между Русия и Китай. Важно е Европейският съюз да заеме позиция тук».

Меркел заяви, че в лични разговори с руския президент Владимир Путин тя открито го критикува по отношение на някои неща, с които не е съгласна.

«Що се отнася до Владимир Путин, ще кажа със свои думи: ако става въпрос за критика към него, тогава не го крия, но говоря и в лични разговори».

Меркел подчертава, че «не съм съгласна с всичко, което се случва в Русия«, посочвайки на първо място проблемът за спазването на правата на човека.

«Ако погледнем външните граници на Европа, за нас става очевидно, че днес мир, сигурност, стабилност и просперитет не са нещо, което вече се разбира само по себе си. Ситуацията в Беларус, в източната част на Украйна и в Крим, в Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия, Нагорни Карабах и разбира се в Сирия и Либия е повече от тревожно», заяви тя.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments