Володин: САЩ провалиха преговорите на Чехия с Русия за доставката на «Sputnik V»

19 април 2021-Нюз Фронт.

Чехия планираше да преговаря с Русия за доставката на коронавирусната ваксина Sputnik V, но САЩ пресякоха диалога. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

 

Володин: САЩ провалиха преговорите на Чехия с Русия за доставката на "Sputnik V"

Миналата седмица излязохме с молба да приемем (вицепремиера и изпълняващия длъжността външен министър) Ян Хамачек. Среща с него беше насрочена за вторник, 20 април.
Въпросът, с който пътуваха, беше преговорите с Министерството на промишлеността и търговията за доставката на Sputnik V за Чехия. Но в последния момент Хамачек отмени пътуването си у нас “, каза Володин.

Всичко, което се е случи, може да се възприема като натиск от страна на САЩ, каза председателят на Държавната дума на РФ.

„Действията на САЩ са насочени към потискане на диалога между Русия и европейските страни под измислени предлози и истории отпреди много години“, заключи той.

На 17 април Чехия обяви експулсирането на руски дипломати в отговор на предполагаемото участие на Москва във взрива през 2014 г. в склад за боеприпаси във Врбетица. Според чешките власти руските специални служби са замесени в експлозията; чешката полиция е обявила двама руски граждани в списъка за издирване — Александър Петров и Руслан Боширов. Руското външно министерство обяви 20 чешки дипломати за персона нон грата.

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments