Русия разсекрети документи за зверствата на нацистите в Източна Прусия, сапун от граждани на СССР

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия разсекрети документи за зверствата на нацистите в Източна Прусия, сега Калининградска област, по време на Втората световна война. Това съобщава РИА Новости.

Русия разсекрети документи за зверствата на нацистите в Източна Прусия, сапун от граждани на СССР

Документите показват, че в лагерите, разположени на територията на Източна Прусия, нацистите ежедневно са разстрелвали, убивали в газови камери, а също така морили от глад и инфекциозни болести хиляди съветски военнопленници и цивилни.

По-специално са разсекретени документи за източнопруския клон на концентрационния лагер «Щутхоф». Отбелязва се, че нацистките лекари са използвали затворниците като субекти в своите експерименти, а също така са правили сапун от човешка мазнина.

Според показанията на затворниците всеки ден в Щутхоф са били убивани до хиляда граждани на СССР и други държави чрез «използването на газови камери, ваксинация за тиф и други инфекциозни заболявания, както и от глад».

Освен това документите показват, че робството е било широко разпространено в Източна Прусия: богатите нацисти са използвали като роби военнопленници и цивилни, изгонени от окупираните територии.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу разшири списъка с документи от Втората световна война за разсекретяване.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments