Радев няма да е архитект на бъдеща коалиция

Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет. С поредица от въпроси президентът Румен Радев се обърна към коалицията ГЕРБ-СДС, които влязоха по ред първи на консултациите в президентската институция.

Радев няма да е архитект на бъдеща коалиция
Източник БГНЕС

По думите на държавния глава усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление.

В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуска и отговорността тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете на следващото правителство, посочи Радев. За това са необходими оперативни и отговорни действия и от НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивост, настоя държавният глава.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че се явяват тук с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства и, осъзнавайки отговорността, от ГЕРБ непосредствено след изборите са уведомили хората, че са готови да излъчат състав на МС, който много бързо може да се заеме с ежедневната си дейност.

Тя очаква в новото НС да има не само демонстрация на сила, защото било очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция. ГЕРБ са готови с предложение за състав на МС и след консултациите с политическите партии очакват мандата, но управляващи в оставка очаквали първо поздравления от държавния глава. ГЕРБ са готови за опозиция, за управление и за служебно правителство. «Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от кабинет. Готови сме за предсрочни парламентарни избори», категорична бе Атанасова.

Тя обаче настоя за баланс в отношенията и очаква патосът, който владее НС в първите дни, да отмине и всички заедно да бъдат по-прагматични и да вземат решения с мисъл за държавата.

Президентът Румен Радев призова всички парламентарни групи да работят изцяло в рамките на своята отговорност, без да бягат от нея, но и да не я и превишават. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, за които се търсят решения във възможно най-кратък срок и да имаме действащо, редовно и отговорно с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност, това е моята отговорност по Конституция, категоричен бе държавният глава.

Президентът Румен Радев не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление и не иска по никакъв начин да забърква президентската институция в този процес. Отговорността е изцяло в Народното събрание и за парламентарните групи.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments