Лудостта няма почивен ден: Украйна ще «декомунизира и кухнята»

Авторът на идеята да се признае боршът като украинско ястие, готвачът Евгений Клопотенко, призова за «декомунизация на кухнята» на Украйна. Това заяви той в интервю за полското издание Nowa Europa Wschodnia.

Лудостта няма почивен ден: Украйна ще "декомунизира и кухнята"

Главният готвач подчерта, че в украинската култура приемът на храна се основава до голяма степен на опита, натрупан в СССР. В същото време, според него, процесът на формиране на „чисто украинска кухня“ е стартиран едва преди осем години.

„Лично аз считам, че като част от процеса на реализиране на себе си като нация, трябва да има и декомунизация на нашата кухня. Не можем да си позволим да останем пасивни по този въпрос, това е въпрос, сравним с езика. Трябва да се съберем и да принудим хората да формират кулинарните традиции на своя народ, вместо да повтаряме натрапените шаблони“, заяви Клопотенко.

В същото време готвачът добави, че украинците не могат да бъдат принудени да изоставят съветските традиции, но може да се използва системата от данъци и акцизи. По-специално той предложи да се въведе данък върху определени продукти или ястия, така че желаещите да запазят традициите на СССР да плащат повече.

„Разбирам, че тук е необходима политическа воля, но в последно време такава няма, така че просто трябва да продължим да въртим борша“, добави готвачът.

По-рано стана известно, че Министерството на външните работи на Украйна е изпратило заявление до централата на ЮНЕСКО в Париж с молба да се признае боршът като национално украинско ястие. Автор на идеята е Евгений Клопотенко.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments