Експерти оцениха бъдещето на отношенията между Русия и САЩ

Новите санкции на САЩ срещу Русия ще усложнят двустранните отношения между страните, но няма да провокират радикалното им влошаване, според експерти, интервюирани от РБК.

Експерти оцениха бъдещето на отношенията между Русия и САЩ

Например Максимилиан Хес, изследовател от Американския институт за външнополитически изследвания, счита, че новите санкции показват връщането на САЩ към политиките, съществували по време на президентството на Барак Обама. При такива условия, според експерта, е малко вероятно през следващите седмици да се състои среща между руския лидер Владимир Путин и американския президент Джо Байдън.

В същото време Максим Сучков, старши научен сътрудник от МГИМО, счита, че срещата може да се проведе, ако екипите на двете страни имат конкретен дневен ред и искат да обсъдят въпроси, които изискват спешни съвместни усилия.

Според прогнозата на Ричард Вайц, директор на Центъра за политико-военен анализ към Института «Хъдсън», експерт от клуб «Валдай», отношенията между Русия и САЩ ще останат напрегнати през целия период на президентството на Байдън, тъй като американският лидер „изобщо не си е поставял за цел да подобри отношенията с Москва.»

В същото време експертите считат, че страните ще продължат диалога по въпроси като контрола над въоръженията или промяната на климата. Според Пол Сондърс, старши сътрудник в Центъра за външна политика на САЩ към Центъра за национални интереси, може да се случи сериозно влошаване на отношенията, ако реакцията на Русия на американските санкции надхвърли дипломатическите рестрикции и Вашингтон отговори с по-строги допълнителни действия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments