Medya Günlüğü: «Силна Русия е заплаха за Турция, конфликтът в Донбас е от полза за Анкара»

Силна Русия е заплаха за Турция, пише авторът. Затова според него конфликтът в Донбас е от полза за Анкара. Но освен поредната „реклама“ за турските безпилотни летателни апарати, които вече доведоха до трагедия, турците едва ли ще успеят да получат нещо повече. Журналистът обаче е сигурен в обратното, въпреки че признава, че Ердоган се страхува от «гнева» на Москва.

Превод от Medya Günlüğü (Турция): 

Medya Günlüğü: "Силна Русия е заплаха за Турция, конфликтът в Донбас е от полза за Анкара"

Напрежението между Украйна и Русия отново достигна критично ниво … Руснаците се опитват да си създадат имиджа на смели и уверени в себе си, но разбират, че нов мащабен военен конфликт ще причини сериозни щети на руската икономика, което преминава през трудни времена поради икономическите санкции, прилагани от 2014 г. и тупиковата ситуацията в отношенията със САЩ и ЕС поради инцидента с Навални.

Срещата на Зеленски с Ердоган в Истанбул, след контактите му с висши служители на НАТО и американски служители, помогна за постепенното повишаване на рейтинга му сред украинската общественост след сериозния спад.

Всъщност украинците, въпреки подкрепата на международната сцена срещу Русия, също са предпазливи по отношение разпалването на нов конфликт. Крехката украинска икономика, която се бори да оцелее с чужда помощ, в противопоставане на такава сила като Русия, може отново да влезе в период на криза във военно и икономическо отношение.

Въпреки че и двете страни всъщност не са много уверени и не са склонни да воюват, има страни, които могат да извлекат изгода от този конфликт. Например Турция …

Въпреки че Анкара от време на време се сближава с Москва, и двете страни са добре запознати с историческото минало и геополитическия баланс.

Силна Русия, с която Турция все още има различни възгледи в Сирия и Либия, е потенциална заплаха за Турция, а нов военен конфликт с Украйна ще изтощи Русия и ще й попречи да се фокусира върху други региони.

В същото време Украйна, която закупи голям брой ударни БПЛА «Байрактар TБ2» от Турция, ще използва активно тези самолети при евентуалния конфликт. Руските медии многократно писаха, че Украйна има много повече турски безпилотни летателни апарати, отколкото е обявено официално.

Вероятността за успех на ударните БЛА в конфликта в Донбас след войната в Нагорни Карабах може да доведе до още по-голям интерес към турските ударни БЛА и износа им за много страни.

Въпреки че след срещата, проведена между Зеленски и Ердоган в двореца Хубер, беше подчертано:

„Нашето сътрудничество по никакъв начин не е насочено срещу трети страни“, Анкара, осъзнавайки колко много сближаването с Киев в такъв критичен момент ще смути Москва, ден преди посещението на Зеленски разговаря с Путин и се опита да направи крачка към, образно казано, за да свали треската в Москва.

Източник: https://medyagunlugu.com/haber/dogu-ukrayna-krizi-ve-turk-sihalari-49212

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments