Le Monde: Западът се провали, Путин постави две червени линии

Путин напомни, че за Русия има две червени линии: възобновяване на преговорите за присъединяването на Украйна към НАТО и засилване на военното присъствие на САЩ и НАТО в региона. Вашингтон обаче не изрази открито подкрепата си за искането на Киев за присъединяване към алианса. А някои европейски страни като Франция и Германия се страхуват, че ще се наложи да се включат в конфликт с Русия, ако напрежението в Украйна ескалира. Това пише Le Monde.

Le Monde: Западът се провали, Путин постави две червени линии

Според автора на статията цялата тази ситуация показва провала на Запада: той не успя да  формира стратегия спрямо Украйна. Съединените щати два пъти пропуснаха възможността: през 1994 г. те не фиксираха целостта на територията за Украйна и разчитаха на разширяването на НАТО, а не на по-широката програма „Партньорство за мир“, пише авторът.

Следователно Украйна, която няма статут, се превърна в буферна зона без силни съюзници, пише авторът на статията. Германия и Франция се опитаха да изиграят ролята на посредници, но не успяха и политическото статукво продължи, конфликтът беше замразен, а НАТО и ЕС остават отдалечени от Украйна, което според автора на статията служи на интересите на Кремъл.

Авторът отбелязва, че за Байдън най-добрият изход е да укрепи политическите и военните връзки между Вашингтон и Киев в тясно сътрудничестов с европейските съюзници.

А визитата на американските чиновници в Европа тази седмица съдействат за постигането на тези цели, в това число съгласуваната позиция по санкциите спрямо Русия, допълва авторът.

Понастоящем са малко нещата, които свързват Москва и Вашингтон, отбелязва авторът на статията.

Но Байдън няма намерение да къса отношенията с Русия, защото тя е необходима за преговорите по други проблеми, където САЩ и ЕС имат свои стратегически интереси.

Източник: https://www.lemonde.fr/idees/article/2021/04/15/crise-ukrainienne-washington-renoue-avec-son-role-de-gendarme-de-l-europe_6076821_3232.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments