iDNES: «Северен поток 2» заби клин между съюзниците

Промените в Белия дом не промениха американския възглед за Северен поток 2. САЩ продължават да го възприемат като руски инструмент за разделяне на Европа, който също така застрашава трансатлантическите отношения. Но за Чехия пускането на този газопровод, който е почти завършен, може да донесе големи икономически ползи.

Превод от iDNES (Чехия):

iDNES: "Северен поток 2" заби клин между съюзниците

Администрацията на Байдън продължава курса. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен тръбите в Балтийско море са „руски геополитически проект, целящ разделяне на Европа и застрашаване на енергийната сигурност“. Междувременно от «Газпром» заявиха, че тръбопроводът определено ще бъде завършен тази година, сега е завършен на повече от 90%.

За Русия той е важен не само от геополитическа, но и от търговска гледна точка. «Северен поток 2» дава възможност на «Газпром», който го изгражда в консорциум с пет европейски фирми, да увеличи доставките директно до своите ключови клиенти. Германия консумира около една четвърт от изнасяния от Русия газ.

От бизнес гледна точка, Северен поток 2 е важен и за германците. Те скоро ще затворят последната атомна електроцентрала и ще се сбогуват с въглищата. Спирането на тези източници, поне за известно време, трябва да бъде частично компенсирано с газ. Този енергоносител, който навлиза в страната през тръби, си остава по-евтин от втечнения газ, който се доставя от танкери от САЩ.

Споровете около Северния поток 2 обаче могат да застрашат трансатлантическите отношения. САЩ вече заплашиха със санкции компаниите, които участват в строителството. Сега, според Politiko, Вашингтон планира да назначи свой представител, който да предотврати стартирането на «Северен поток 2». Остава въпросът дали Германия ще побърза да пусне този тръбопровод в експлоатация възможно най-скоро.

Чехия зае принципна неутрална позиция по отношение на газопровода «Северен поток 2». Никога не сме протестирали срещу него по същия начин като например Полша, която го смята за заплаха за енергийната сигурност. Те също не са доволни от факта, че тръбите заобикалят полската територия. През есента заради газопровода поляците дори наложиха огромна глоба на Газпром за нарушаване на антимонополните правила.

Стартирането на „Северен поток 2“ може да донесе големи икономически ползи за Чехия. Вече значителна част от газа се доставя в Европа по транзитни тръбопроводи от север, т.е. от Балтийско море, през Германия към Чехия. Газопроводът EUGAL, пуснат миналата седмица, който минава от Балтийско море през Германия до чешките граници, допълнително засили този „пакет“. В Чешката република той продължава по Capacity4Gas, който започна да работи в началото на годината.

„По-големи количества природен газ, транспортирани през Чешката република, означават повече приходи от такси за компанията, която се занимава с транспортиране на газ.

Освен това това са и по-високи приходи в държавния бюджет, благодарение на данъците“, отбелязва упълномощеният по енергийната сигурност Вацлав Бартушка.

Източник: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plynovod-nord-stream-2-rusko-nemecko-usa-polsko-premium-zpravodajstvi.A210409_201421_eko-zahranicni_mato

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments