Fortune: Русия превръща Индия в основен център за производството на «Спутник V»

Руската стратегия за разпространение на Спутник V чрез продажбаjd на технологии с последващото пускане на ваксината „на място” — предимно в големите страни — започна да дава плодове. Понастоящем ваксината е сертифицирана в Индия и всички бариери пред нейното пускане в Индия са премахнати.

„Индия ще се превърне в център за производство на ваксината Спутник, обслужвайки нейния пазар и пазарите на други страни“, каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции.

Превод от Fortune, САЩ: 

Fortune: Русия превръща Индия в основен център за производството на "Спутник V"

В понеделник индийските регулатори одобриха руската ваксина Спутник V срещу covid-19. Сега Руският фонд за преки инвестиции, който предлага тази ваксина, планира да превърне втората по население държава в света в основен производствен център.

„Получаването на разрешението за употреба на препарата е важен етап в партньорството между Русия и Индия в областта на клиничните изпитвания на Спутник V и местното производство на ваксината“, се казва в изявление на Руския фонд в понеделник.

Министерството на здравеопазването на Индия потвърди изявлението на Спутник, като отбеляза, че е разрешило използването и разпространението на ваксината на хора над 18 години по ускорената процедура.

Спутник V ще бъде най-мощното оръжие на Индия в борбата срещу COVID-19.

След като обяви сертифицирането на Спутник в Индия, Руският фонд заяви в понеделник, че ще увеличи мощностите за производство на ваксината в тази страна.

В началото на април Руският фонд обяви, че е сключил споразумение с индийската фармацевтична компания Dr. Reddy’s за производството на 100 милиона дози в страната.

След одобрението на Спутник, Руският фонд за преки инвестиции заяви, че е сключил сделки с пет фармацевтични компании в Индия за производство на ваксината, очаква се страната да произвежда 850 милиона дози годишно.

„Считам, че Индия наистина ще се превърне в хъб за производството на ваксината Спутник, обслужващ собствения си пазар и пазарите на други страни“, каза Дмитриев пред NDTV.

Към февруари приблизително 50 страни са поръчали приблизително 1,2 милиарда дози от руската ваксина.

Индийска фармацевтична фирма Dr. Reddy’s Laboratories потвърди, че в партньорство с екипа на Спутник V, ще внесат първите дози от одобрена от регулаторите ваксина. Компанията заяви, че Спутник V ще даде мощен тласък на индийската имунизационна кампания.

Източник: https://fortune.com/2021/04/13/sputnik-v-vaccine-russia-manufacturing-india-approval/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments