Die Welt: Доларът е непопулярен, еврото слабее, на прага сме на ерата на юана

Юанът е подценена валута в сравнение с щатския долар. Китайската икономика успя да избегне рецесията и сега излиза от пандемията, заставайки твърдо на крака — за разлика от Европа и САЩ. Китай е готов да предложи на партньорите цифровия юан за транзакции, както и като независима резервна валута.

Превод от Die Welt (Германия):

Die Welt: Доларът е непопулярен, еврото слабее, на прага сме на ерата на юана

Китай може да бъде доволен от общия си добър външнотърговски баланс и — ако разгледаме хонконгския долар като индикатор за «бигмака“ в сравнение с юана — той е недооценена валута в сравнение с американския долар. Миналата година китайската икономика избегна рецесията и сега излиза от пандемията, здраво стоейки на краката си.

Китай има втората по големина икономика в света след САЩ, докато еврозоната се върна на трето място. Китайската централна банка се отказа от допълнителни емисии пари, до които прибягнаха много западни централни банки.

Затова доходността на десетгодишните китайски държавни облигации е повече от 3% и е най-високата в разглежданата група. По отношение на дигитализацията юанът отиде по-далеч от всички други валути и още през следващата година Китай може да предложи на своите партньори цифровия юан за транзакции, както и за резервна валута, независима от глобалната платежна система, в която правилата на играта се определят от Съединените щати.

В краткосрочен план търговията с юани и достъпът до китайския финансов пазар за чужденци все още е ограничен. Ако обаче правителството продължи да следва този път, ситуацията ще се промени. Ако юанът успее да засили статута си на резервна валута, курсът му ще се повиши. Все още не е ясно дали ще успее да свали долара от трона. Но фактът, че еврото ще поевтинее, за това можем да се досетим още сега.

Източник: https://www.welt.de/wirtschaft/article230205259/Wechselkurse-Wir-stehen-vor-der-Yuan-Aera-und-der-Euro-macht-schlapp.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments