В Талин се проведоха кибер учения на НАТО с участието на 30 държави

17 април 2021-Нюз Фронт.

Представители на 30 държави взеха участие вчера в кибер учения, организирани от Центъра за сътрудничество в сферата на кибер отбраната на НАТО в Талин. В хода на ученията беше отработена и защита на енергосистеми. Защита звучи успокоявщо, но фактически играта е включване и изключване на системите за електроснабдяване.

В Талин се проведоха кибер учения на НАТО с участието на 30 държави

Ако всичко е наред, тогава всички улични светлини са включени, всичко е нормално. Но особеността тук е, че стрелките показват дали можем да прехвърлим напрежението от една държава в друга “, обясни Раймо Питърсън, експерт от Центъра за кибер сътрудничество на НАТО.

 

„На съседен екран се показват други жизненоважни системи — пречистване на водата, защита на въздушното пространство, сателитни изображения.

„Един от екипите вижда картина на океана, където се вижда замърсяване. Според сценария това е знак, че самолетът е паднал във водата “, добавя Питърсън.
Всичко изглежда като игра, но всъщност е доста сериозно. Например безопасността на електроцентралите стана тема на ученията, след като Украйна стана обект на кибератаки срещу енергийната си инфраструктура. «

 

„Нападателите успяха да извадят от строя цялата система за контрол. И най-лесният и надежден начин за възстановяване на всичко се оказа това, че самите електроинженери обикаляха всички подстанции и включваха всичко ръчно. Но в същото време около 200 000 души останаха без ток в средата на зимата “, казва Питърсън.

Интересни занимания, какво ще кажете? За какво се репетират подобни моменти и ситуации?

Не само страните от НАТО участваха в ученията. Първото и второто място в състезанието си поделиха Швеция и Финландия. Сред участниците бяха също Япония и Южна Корея.

Напомняме, че действащият в Естония център за киберзащита на НАТО е най-големият сред подобните организации на алианса по брой членове.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments