«Ще се гордеем, че сме румънци «: идея за съюз срещу Русия и Германия се предлага в румънската преса

17 април 2021-Нюз Фронт.

Румъния се оказа на кръстопътя на три държави, борещи се за хегемония в желанието си за възстановяване на миналото величие — Германия, Русия и Турция. Въпреки, че Русия не се бори за хегемония, а отстоява националните си интереси и се бори за запазване на мира, напомняйки, че светът е многополярен.

Най-голямата опасност за Румъния е възможният съюз между Руската Федерация и ФРГ- това пише изданието  Romania Military.

"Ще се гордеем, че сме румънци ": идея за съюз срещу Русия и Германия се предлага в румънската преса

Според мнението на автора на изданието, Германия се стреми да управлява самолично в Европа, като се противопоставя на САЩ, които разполагат войски в Стария свят и са получили подкрепата на редица страни от ЕС:

Просперитетът на Източна Европа изобщо не е в интерес на германците.

В тази връзка авторът предлага да се свържат два съществуващи съюза — Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) и Четириъгълника (Румъния, България, Сърбия и Гърция) — и в крайна сметка да се създаде Триморието.
В същото време водеща роля в новия алианс ще играят Полша, „която е предопределена отново да стане велика сила като по-голям брат“, и Румъния, тъй като от всички изброени държави „Букурещ е на второ място след Варшава. »

По думите му „Съединените щати силно подкрепят тази инициатива за Трите морета“, тъй като стратегическите интереси на Вашингтон съвпадат с тези на Румъния:

Трябва да игнорираме онези, които твърдят, че Америка ни използва и че играем по свирката им […] САЩ искат Румъния да просперира, както направи и с Южна Корея, която за няколко години се превърна от бедна страна в една на най-проспериращите страни в Азия.

В тази връзка авторът предлага да се следват «достойни» примери за сътрудничество с Вашингтон.

Изведнъж преставаме да бъдем толкова малки и проклети от съдбата, както си мислят някои от враговете ни, нали? Трите морета ще компенсират всяка голяма сила на запад или изток и ще дадат значителна тежест на Румъния в голямата политика […] Ще се гордеем, че сме румънци!

 

Както се казва, когато здравия смисъл отсъства и хапчета не помагат, и се появяват всякакви псевдоексперти, които предлагат всякакви опасни идеи, без да си дават смисъл за последствията.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments