Japan In-depth (Япония): „Американската трагедия“ при Байдън е неизбежна

Патриархът на японската американистика, който преди се молеше за Америка, предрича нейния крах при президента Байдън.

„Най-лошият избор на Америка, най-слабият президент“.

Америка е обречена. Вътрешният разкол в страната нараства, грешките във външната политика поставят страната на ръба на войната.

«Американска трагедия!» — това е заглавието на последната му книга.

Превод от Japan In-depth (Япония):

Резюме на статията:Japan In-depth (Япония): „Американската трагедия“ при Байдън е неизбежна

— Америка се плъзга надолу.

— Социално-политическият разкол се задълбочава в страната.

— Америка бързо губи своята „американскост“.

Какво ще се случи с тази страна, която роди президента Джоузеф Байдън? Необичайно слаб президент, може би най-слабият в американската история. Той се породи в резултат на безпрецедентните бунтове, фалшификациите и конфронтацията? Когато наблюдавате настоящите страдания, недоволството, болката и раздорите в Америка, на ум ми идва един израз: „Американска трагедия“.

За първи път в живота ми Съединените щати започнаха да се плъзгат по низходящ път, което ме кара да изпитвам истински страх. Упадъкът засегна всичко в Съединените щати: нейната мощ като свръхдържава, както морала и етиката, които тази страна демонстрира пред света през годините.

С какъв упадък и разкол се сблъскаха САЩ при 46-ия американски президент Байдън, защо тази някога велика държава е в такава криза и как това се отразява на Япония и другите страни? Опитах се да обобщя всичко това в последната си книга за Америка.

Нарекох я «Американска трагедия!» и придружих това заглавие с подзаглавие: „Крахът на администрацията на Байдън, затънал в своите «черни замисли“.

При Байдън по границите на САЩ се концентрират потоци от нелегални мигранти, които трафикантите се опитват да въведат в Америка под прикритието на деца.

В либералните градове Сиатъл, Сан Франциско и Портланд бездомниците са оставени без надзор, което сериозно нарушава безопасността и социалния пейзаж. В американското общество, при администрацията на Байдън, броят на расовите конфликти и насилствените престъпления, които нарушават закона и реда в страната, се увеличи драстично.

Образът на Америка, която в очите на много хора по света беше свързана с по-добри очаквания, избледня и дори започна да се руши пред очите ни. Трудно ми е да говоря за другите, но във всеки случай лично аз вече не мога да прогоня подобни тревожни и неспокойни мисли от себе си.

Мога да кажа с увереност, че основната причина за тази загриженост е липсата на увереност, че човекът на име Джоузеф Байдън има възможността и способността да ръководи американската политика и да служи като лидер на държава като Америка.

Може да се твърди, че самият факт, че съвременна Америка избра такъв човек като Байдън за държавен глава, свидетелства за изкривяването на вътрешнополитическия механизъм, съществуващ днес в САЩ.

За да резюмирам всичките си тези опасения съвсем накратко, страхувам се, че Америка ще престане да бъде същата Америка. Факт е обаче, че президентът Байдън не е единствената причина за дълбоките кризи в самите основи на нацията, които разтърсват САЩ по времето на президента Байдън.

Промените в американската политика, настъпили преди 12 години с пристигането на президента Барак Обама и продължили при президента Доналд Тръмп, в крайна сметка предизвикаха кризата при президента Байдън днес. Това е тясно свързано с промените в света. Сега можем да кажем, че Америка се промени, защото светът се промени.

Колкото и да прогонвах от себе си мрачните мисли за съдбата на Америка, те през цялото време се връщат към мен като бумеранг.

Автор: Йошихиса Комори — патриарх на японската журналистика и политология. Лауреат на много престижни японски награди за журналистика. Автор на много книги.

Източник: https://japan-indepth.jp/?p=58534

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments