Държавният департамент заяви, че САЩ считат за ескалция ответните мерки на Русия срещу санкциите

17 април 2021-Нюз Фронт.

САЩ са заинтересувани в ескалация, но си запазват правото да реагират на руските контрамерки. Това съобщи в петък пред ТАСС представител на Държавния департамент.

Интересно заявление. САЩ не заинтерсувани в ескалция, но си я позволяват. Първо Байдън нарича Президента на Русия «убиец», после му звъни с предложение за диалог и лична среща на високо ниво. След което въвежда поредните санкции. Иначе не искат ескалация от САЩ.

 

Държавният департамент заяви, че САЩ считат за ескалция ответните мерки на Русия срещу санкциите

«Неотдавнашните ни действия (санкциите срещу Русия — бел.ред) бяха пропорционални и съответстваха на вредоносната дейност на Русия. Днешното съобщение [за мерки] от руското правителство стана ескалация и предизвиква съжаление», каза служител на ведомството на САЩ.
Не искаме да влизаме в цикъл на ново напрежение, но си запазваме правото на всякакви ответни действия срещу Русия.

По-рано в петък, прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че помощникът на главата на руската държава Юрий Ушаков е изложил пред американския посланик Джон Съливан руския отговор на новите американски санкции.

По-специално външният министър на РФ Сергей Лавров обясни, че на американския посланик е препоръчано да замине във Вашингтон за консултации.
Руската Федерация ще предложи на 10 американски дипломати да напуснат Москва, а също така стартира процедура, която има за цел да спре практиката за наемане на граждани на Русия и трети държави в американски дипломатически мисии в Руската Федерация.

На 13 април Външно министерство Русия за първи път използва думата «противник» по отношение на САЩ. Вашингтон направи това още през август 2017 със закона на САЩ PL 115-44. По-рано последва безпрецедентно оскърбление от страна на Джо Байдън към президента на РФ Владимир Путин, който си позволи да нарече руския държавен глава «убийца»- първи случай на подобна проява от началото на дипломатическите руско-американски отношения).Едновременно с това, САЩ провокират Киев към военна авантюра срещу Донбас, и нарастваха антируските санкции и градусът на конфронтация между Русия и САЩ до ниво сходно до това по време на Студената война. На 13 април, Москва отзова посланика си от САЩ за консултации. И в резултат, на 13 април, късният следобяд президентът на САЩ Джо Байдън, сам се обади на президента на Русия Владимир Путин с искане за лична среща на високо ниво…

Иначе Русия им е виновна на САЩ…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments