Bloomberg: Украйна призовава Русия да отстъпи, САЩ предупреждават за последствия

Напрежението между Украйна и Русия достигна своя връх, пише Bloomberg. Страните се обвиняват взаимно в ескалацията на конфликта, Америка добавя масло в огъня в лицето на Антъни Блинкен, «предупреждавайки» Кремъл, че ще «плати» за всяка агресия. Москва повтаря: нейните действия са отговор на възобновилата се заплаха от настъпление на Украйна.

Превод от Bloomberg:

Bloomberg: Украйна призовава Русия да отстъпи, САЩ предупреждават за последствия

Последните коментари прозвучаха след срещата на Зеленски с Ердоган в Турция.

Русия повтори, че Украйна планира ново настъпление.

Украйна призова Русия да изтегли войските от границите си, след като държавният секретар Антъни Блинкен предупреди, че Кремъл ще «плати цената» за всяка агресия.

Миналата седмица, когато говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви за риска от възобновяване на „пълномасштабни военни действия“, съюзниците на Украйна се опитаха да предотвратят възможни грешки. Украинският президент Владимир Зеленски посети своя колега в Турция и съюзника на Путин Реджеп Тайип Ердоган през уикенда.

Украйна иска Западът да сдържа Русия, като наложи нови санкции срещу нея.

Президентът Джо Байдън ясно даде да се разбере, че „ако Русия действа безразсъдно или агресивно, това ще доведе до разходи и последици“, каза Блинкен пред NBC в неделя, без да се впуска в подробности.

Блинкен заяви още, че е в контакт с европейските съюзници по отношение на разполагането на руските войски. Сега той лети до централата на НАТО в Брюксел, за да обсъди този въпрос, наред с други неща.

Въпреки факта, че Русия подклажда конфликта и осигурява военна и финансова подкрепа в Източна Украйна, Песков в понеделник отново го нарече «вътрешен проблем».

„Трябва ли да вземем мерки, за да гарантираме собствената си безопасност?

Да, трябва“, каза той в интервю по държавната телевизия.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-12/ukraine-tells-russia-to-pull-back-troops-as-u-s-warns-of-costs

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments