Байдън: Ние трябва да работим с Русия, ще направим това (и видео)

Пред вас е част от текста на дългоочакваната реч на Байдън за отношенията с Русия. В нея има  положителен момент: предлага се среща с Путин през лятото в Европа, има призив за диалог. Но не е напълно ясно как Байдън примирява в съзнанието си необходимостта от „лична комуникация“ с Путин с личните обиди и персоналните санкции.

Превод от White House:

Байдън: Ние трябва да работим с Русия, ще направим това (и видео)

Говорих с руския президент Путин тази седмица за естеството на нашите отношения — отношенията между нашите страни. Разговорът ни беше открит и уважителен. Ние представляваме две велики държави, които носят голяма отговорност за глобалната стабилност. Президентът Путин и аз — ние имаме значителна отговорност да поддържаме отношенията си работещи. Приемам тази отговорност сериозно и съм сигурен, че президентът Путин приема тази отговорност не по-малко сериозно.

Руснаците и американците са два горди и патриотични народи. Сигурен съм, че руснаците, както и американците, са заинтересовани от мирното и безопасно бъдеще за нашата планета.

Още по време на предизборната кампания не оставих съмнения в изказванията си относно факта, че ако бъда избран, строго ще отговоря на всеки опит за влияние върху нашите избори. И казах, че последната предизборна кампания (2020 г.) няма да бъде изключение. Защото изборите са свещени.

Това са суверенни процедури, изборите ни в САЩ са израз на волята на американския народ. Ние просто не можем да позволим чужда сила да се намесва безнаказано в нашите демократични процеси. Аз му казах: ако се докаже — а мисля, че е доказано — че е имало намеса в нашите избори, тогава ще отговоря.

Впоследствие, по време на прехода на властта от старата администрация към нашата, тъй като научавахме все повече и повече за ситуацията със Solar Winds (американска компютърна компания, чрез която руските хакери уж са инсталирали шпионско оборудване в държавните компютри в САЩ, бел. ред.) — оставих (Путин) да разбере следното. Ще отговоря, когато установим кой е хакнал компютърната техника и какъв е бил мащабът на проникването. Когато президентът Путин ми се обади след встъпването си в длъжност през януари, за да ме поздрави за избирането ми, аз му казах: ние, администрацията, ще проверим много внимателно всички данни, за да оценим степента на руско влияние и след това ще определим какъв отговор да дадем.

Когато разговаряхме с него отново тази седмица, казах на Путин, че скоро ще отговорим — макар и по умерен, пропорционален начин — защото стигнахме до заключението, че те са се намесили в изборите, а ситуацията със Solar Winds e напълно неприемлива. Днес одобрих няколко стъпки, включително експулсирането на няколко руски чиновници. Това са последиците от техните действия.

Също така подписах указ за няколко други нови мерки — включително санкции, наложени поради конкретните злонамерени действия на Русия срещу американските интереси. Абсолютно ясно казах на президента Путин, че мога да отида по-далеч.

Но избрах различен начин на действие, предпочетох отпор, пропорционален на нанесените щети. САЩ не искат да започнат нов цикъл на ескалация и конфликт с Русия. Искаме стабилни, предвидими отношения. Но ако Русия продължи да се намесва в делата на нашата демокрация, аз съм готов да предприема нови ответни стъпки. Това е част от моите отговорности като президент на Съединените щати.

Но в течение на дългата история на съперничество между нашите две държави, въпреки всичко, нашите страни намериха възможност да се справят с напрежението и да предпазят отношенията от такава ескалация, която би довела тези отношения до излизането им извън контрол.

Има области, в които САЩ и Русия могат и трябва да работят заедно. Например в ранните дни на моята администрация успяхме бързо да удължим новия договор за съкращаване на нападателните въоръжения (СТАРТ III) с пет години. Успяхме да запазим този съществен елемент от ядрената стабилност в отношенията между нашите страни. Това е в интерес на САЩ, Русия и, честно казано, на целия свят. И ние го направихме.

Когато разговарях с президента Путин, изразих убеждението си, че пряката и лична комуникация между нас е от съществено значение за постигането на по-ефективни отношения. И той се съгласи с мен по този въпрос.

В тази връзка му предложих да се срещнем лично това лято някъде в Европа. На срещата на върха ще можем да обсъдим цял набор от въпроси, пред които са изправени нашите страни. В момента нашите екипи обсъждат тази възможност. В резултат на тази среща на върха се надявам САЩ и Русия да започнат диалог за стратегическата стабилност. Целта е сътрудничество в интерес на контрола над въоръженията и в интерес на сигурността.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Източник:

Коментари:

comments powered by HyperComments