Турция очаква масови фалити заради ограничения на въздушния трафик с Русия

16 април 2021-Нюз Фронт.

Ограниченията, наложени от Русия върху въздушния трафик с Турция, ще доведат до масови фалити в местния туристически сектор. Това се посочва в депутатското искане на депутат от турския парламент Левент Гьок.

Русия от четвъртък, 15 април, ограничи въздушния трафик с Турция до 1 юни заради влошената ситуация с коронавирусната инфекция.
Ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова каза, че повечето от мутиралите щамове на коронавирус са донесени в Русия именно от Турция. Отделно, заявленията на Ердоган относно Крим, и военната подкрепа към Украйна изиграха решаваща роля за избора на руските туристи. Сега възможните дестинации за почивка на морето са Крим и България.

Турция очаква масови фалити заради ограничения на въздушния трафик с Русия

И сега в Турция нараства загрижеността за загубата на приходи от туризма.

През 2019 година руските туристи заеха първо място сред чужденците, посетили Турция, седем милиона туристи от Русия осигуриха значителна част от доходите на нашата туристическа индустрия. През 2020 година на фона на пандемия Руската Федерация отново оглави рейтинга на страните по брой чуждестранни туристи, пристигнали в страната ни — над 2 милиона, се казва в искането на Гьок, адресирано до министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой.

Според него в контекста на пандемия всеки турист, пристигащ в Турция от Русия, е злато за туристическия сектор, който сега плаче с кръв». Парламентарят иска от министъра на културата и туризма да обясни защо в началото на туристическия сезон не са предприети мерки за избягване на ограниченията за полети и дали ще бъдат взети мерки в тази връзка за подкрепа на туристическия сектор в Турция.

Тук е момента да отбележим, че ситуацията е важна от гледна точка на България, която може да си върне подобаващото първенство в посрещането на руски туристи.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments