Морската пехота на Украйна дезертира, виждайки концентрацията на руски войски на границата

Виждайки голямата вероятност за започване на военен конфликт в Донбас, много украински военни предпочитат да напуснат местоположението на военните си части. Според руския политолог Сергей Марков, след получаването на данни за струпването на войски и бронирани машини на Руската федерация до границата на Русия и Украйна, броят на дезертьорите в частите на въоръжените сили на Украйна рязко се е увеличил.

Морската пехота на Украйна дезертира, виждайки концентрацията на руски войски на границата

Директорът на Института за политически изследвания Сергей Марков заяви на страницата си във Фейсбук, че 44-ма войници са избягали от 36-а морска бригада в Мариупол. Марков отбеляза още, че около 40 процента от войниците в украинските въоръжени сили не искат да воюват с опълченците на ЛНР.

«Щом излезе информация за реалната концентрация на реални руски войски, започнаха масовите дезертьорства от «най-мощната армия в Европа». Само от 36-а морска бригада, дислоцирана близо до Мариупол, както казват, 44 души са напуснали без разрешение», заяви Марков.

Освен това жителите на Украйна, които отказват да се включат във войната, са подкрепяни от членовете на семействата им, които извеждат от страната войниците, напускащи бойните си части. Експертът нарече конфронтацията в Донбас един от факторите, тласкащи украинските граждани към емиграция.

Междувременно Русия не обмисля възможността за открита военна конфронтация с Украйна, както прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви пред медиите на 11 април. В отговор на притесненията на някои журналисти относно движението на руски бронирани машини към Крим, Песков по-рано отбеляза, че Москва има правото да разполага руски войски на територията на собствената си страна по свое усмотрение и това не бива да притеснява съседните държави.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments