В Европа убиват журналисти, докато Западът лицемерно обвинява Русия в нарушаване на свободите

14 април 2021-Нюз Фронт.

Ситуацията със свободата на печата в Европейския съюз предизвиква сериозно безпокойство, тъй като журналистите са подложени на заплахи и дори убивани.

Една от трагедиите се случи наскоро в Гърция. Гиоргос Караиваз, който отразява криминални истории по частния телевизионен канал Star, беше убит в Атина миналата седмица. Две неизвестни лица са се приближили до него с мотоциклет, и пътникът е изстрелял 6 куршума по журналиста, пише The Guardian.

В Европа убиват журналисти, докато Западът лицемерно обвинява Русия в нарушаване на свободите

„Това е тревожна картина“, казва Павол Салаи, ръководител на европейския офис на „Репортери без граници“.

«Европа остава най-сигурното място в света за журналисти, но натискът върху свободата на словотои печата и рисковете се увеличават.»

Малко противоречиво заявление, не намирате ли? Как Европа остава най-сигурното място за журналисти, като на места дори ги убиват, а онези които пречат с работата си, но не премахват физически, пречупват морално, финансова, оказвайки всякакъв психологически натиск, за да не могат да работят. Хайде още веднъж да видим- наистина ли е най-безопасна Европа за журналистите, ако Европа не е безопасно за редовите граждани. Ислямисти, терористи, с които миграционната политика наводни континента никъде не са изчезнали.

Гръцката полиция все още не е потвърдила, че Караиваз е бил убит заради професионалната си дейност, въпреки че сравнява инцидента с «екзекуция».

Фактът, че разтреляният журналист е провеждал разследвания относно местната организирана престъпност, също говори достатъчно.

Трагедията за пореден път демонстрира лицемерието на западните елити, които яростно критикуват Русия за посегателство върху свободата на словото и печата и нарушаване на човешките права.

Както представителите на Брюксел, така и националните политици на отделни държави не пестят с антируски изявления.
В същото време, главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реагира на убийството на Караиваз в ЕС с официална публикация в Twitter.

„Убийството на журналист е презряна и подла постъпка “, написа тя. — Европа се застъпва за свободата. А свободата на печата може да бъде най-свещената от всички. Журналистите трябва да могат да работят безопасно ”.

Вярно, Караиваз не е първият журналист, който плаща с живота си за работата си в Европа, където мащабът на проблема лицемерно се игнорира.

Убийството е четвъртото през последните пет години.
Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита в Малта през 2017 година в резултат на заложена бомба в автомобил.

Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 година близо до дома си в Словакия.

През април 2019 година 29-годишната журналистка и писателка Лира МакКи беше застреляна, докато отразяваше безредици в Северна Ирландия

Според данни на организацията «Репортери без граници», която се финансира от небезизвестния олигарх Джордж Сорос, сега ситуацията със свободата на словото и печата е най-тежка в Полша.

Прави впечатление, че именно варшавските политици, най-силно от всички обаче, обвиняват Русия в нарушаване на права. А у тях правят както намерят за добре.

Понастоящем Полша е на 62-ро място в индекса на свободи. Ситуацията там се влошава от съдебната реформа.
Сега под натиска на властите съдиите все по-често се позовават на член 212 от Наказателния кодекс, осъждащ журналистите на лишаване от свобода по обвинение в клевета.
В страни като България, Черна гора и Албания ситуацията като цяло напомня на «кръстоносния поход на правителството срещу медиите», твърдят неправителствени организации. Тук журналистите, които критикуват режима, биват тормозени, задържани и просто лишавани от възможността да работят и да изпълняват журналистическия си дълг.

Иначе Европа, била най-безопасна за журналистите…

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments