Турция оцени използването на БЛА „Байрактар ​​TB2“ от украинските въоръжени сили в Донбас

14 април 2021-Нюз Фронт.

Турските военни смятат, че техните БЛА ще осигурят превъзходство на въоръжените сили на Украйна. Само че явно забравят да си зададат въпроса, а превъзходство над кого? Над децата на Донбас?

За първи път украинските военни използваха турските дронове Bayraktar-TB2 на територията на Донбас.
Според редица турски медии, още по време на първия си полет, безпилотните апарати са успели да открият бойните позиции на защитниците на ДНР и ЛНР, както и на разположените системи за противовъздушна отбрана Панцир C1.

 

Турция оцени използването на БЛА „Байрактар ​​TB2“ от украинските въоръжени сили в Донбас

Заслужава да се отбележи също, че много турски граждани започнаха активно да обсъждат тази тема в Интернет. Един от потребителите отбеляза, че от дълго време руснаците хранят основния противник на турското правителство и сега ще бъдат поставени на тяхно място в Донбас. Потребителят изразява надеждата, че «руснаците ще спрат да съществуват след този конфликт» После се чудят защо Русия им спира полетите.
Все пак неслучайно се казва, че народ, който един път вадил нож ( а историята помни цели два; арменският геноцид и османското иго) винаги може да повтори.

Руският експерт Александър Жилин отбеляза, че присъствието на турски БЛА в Донбас значително ще усложни, и усложнява ситуацията.

Министърът на Вуншните работи на Русия Сергей Лавров призова Турция да се откаже от подхранването на милитаристки настроения в Украйна.

Москва предупреждава Турция и други страни да се въздържат от военна подкрепа към Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с египетския си колега. Той посъветва лидерите на държави да анализират изявленията на ръководството на Киев и да не следват ръководството им, подкрепяйки „милитаристки настроения“.

„Настоятелно препоръчваме на всички отговорни държави, с които общуваме — Турция е една от тях — да анализират ситуацията, да анализират вечните войнствени изявления на киевския режим и ги предупреждаваме да не подхранват тези милитаристки настроения“, каза Сергей Лавров.

 

Министърът на външните работи на Русия припомни и до какво доведе държавният преврат в Украйна през 2014 г. Според него сега Киев лъже, твърдейки, че не води война срещу собствения си народ.
„Наистина се надявам тази история да бъде запомнена, включително в онези страни, които обсъждат с Украйна възможността да я снабдят с една или друга военна техника“, заключи Лавров.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на преговори с украинския президент Владимир Зеленски, потвърди решението на Анкара да не подкрепя «анексията на Крим». Тоест, Ердоган отново напомни, че не признава Крим за руски.
По-късно той се обяви за мирно урегулиране на конфликта в югоизточната част на Украйна и подчерта, че страната му полага всички усилия за това. В това число и снабдяването на ВСУ с безпилотници?+

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments