Столтенберг на спешна среща с държавния секретар на САЩ и главата на Пентагона

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне в щабквартирата на пакта с американския държавен секретар Антъни Блинкен и с шефа на Пентагона Лойд Остин.

Столтенберг на спешна среща с държавния секретар на САЩ и главата на Пентагона

Същевременно, Северноатлантическият съвет ще проведе видеоконференция, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна. В нея ще участват министрите на външните работи и на отбраната на Алианса.

Вчера Столтенберг заяви на съвместния брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, че Русия струпва хиляди бойци на границата — най-много след анексията на Крим през 2014-та година, като отправи призив към нея да спре и да намали напрежението. Министър Кулеба уточни, че Кремъл трупа войски по три направления — Североизточна Украйна, Донбас и Крим и  засилва пропагандата си, с която изкарва украинците „чудовища“.

Той допълни, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война, като явно имаше предвид налагане на допълнителни санкции на Русия.

„Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си“, каза Кулеба, като увери, че Украйна не желае война и не планира нападателни военни действия. Министрите на външните работи и на отбраната ще обсъждат и ситуацията в Афганистан. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments