„САЩ могат да подтикнат Киев към настъпление срещу Донбас“: Германия се опасява от увеличаване на американското военно присъствие в Европа

14 април 2021-Нюз Фронт.

Пентагонът потвърди плановете си да увеличи военното си присъствие в Германия и прехвърлянето на изтребители от пето поколение в Европа. В същото време Германия се опасява, че плановете на САЩ ще тласнат украинските радикали към започването на военни действия срещу Донбас.

Министерството на отбраната на САЩ потвърди изпращането на допълнителен военен контингент в размер на 500 души в Германия. Според твърденията на Вашингтон това ще засили «потенциала на САЩ във всички области».
Пренасочването на американските военни трябва да стане тази есен с по-нататъшното им разполагане в германския Висбаден.

 

„САЩ могат  да подтикнат Киев към настъпление срещу Донбас“: Германия се опасява от увеличаване на американското военно присъствие в Европа

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин по този начин САЩ ще осигурят «отбрана и сдържане» в Европа. Въпреки че главата на Пентагона не поясни кого САЩ ще „сдържат“, тук всичко е ясно и без неговите пояснения — Русия.

Също така се планира за есента разполагането на пето поколение изтребители F-35 на ВВС на САЩ за постоянно разгръщане, а не временно. Броят на самолетите не е посочен, но Конгресът на САЩ увери, че това ще бъде достатъчно количество, за да «защити суверенната територия».

Подчертава се, че натрупването на американски сили в Европа има за цел, наред с другото, да подкрепи „позициите на Киев в конфронтацията с Москва“.

Междувременно в самата Германия се опасяват, че обявеното укрепване на САЩ в Европа на фона на изявления за подкрепа на Украйна може да подтикне украинските радикали да възобновят военните действия в Донбас.

На 13 април Външно министерство Русия за първи път използва думата «противник» по отношение на САЩ. Вашингтон направи това още през август 2017 със закона на САЩ PL 115-44.

По-рано последва безпрецедентно оскърбление от страна на Джо Байдън към президента на РФ Владимир Путин, който си позволи да нарече руския държавен глава «убийца»- първи случай на подобна проява от началото на дипломатическите руско-американски отношения).Едновременно с това, САЩ провокират Киев към военна авантюра срещу Донбас, и нарастваха антируските санкции и градусът на конфронтация между Русия и САЩ до ниво сходно до това по време на Студената война. На 13 април, Москва отзова посланика си от САЩ за консултации. И в резултат, на 13 април, късният следобяд президентът на САЩ Джо Байдън, сам се обади на президента на Русия Владимир Путин с искане за лична среща на високо ниво…

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments