Prospect: «Великобритания трябвало да воюва срещу Сталин така, както срещу Хитлер? Какъв абсурд!»

Известният английски историк, бившият директор на Националния архив «Чърчил», нарича съжалението на американския учен МакМикин, че Англия не е влязла във война със СССР, както с фашистка Германия, «абсурдно». Той смята тази идея за „ревизия“ на историята и оценява новата работа на американеца като „погрешна по същество“.

Превод от Prospect (Великобритания): 

Prospect: "Великобритания трябвало да воюва срещу Сталин така, както срещу Хитлер? Какъв абсурд!"

В своя ревизионистичен исторически труд „Войната на Сталин: новата история на Втората световна война“ историкът Шон Макмикин твърди, че след нацистко-съветския пакт от 1939 г. Великобритания е трябвало да се противопостави както на Хитлер, така и на Сталин. Бомбардировките на петролните полета в Баку от Великобритания, които осигуриха гориво за жестоките завоевания на двамата диктатори, трябвало да превърнат тази война в „принципна битка срещу тоталитарната агресия“.

Макмикин също твърди, че пропускайти този шанс, западните демокрации са били абсурдно щедри в предоставянето на Русия на стоки по ленд-лиза. В действителност, той представя умопомрачителен опис на средствата, с които капитализмът е подкрепял комунизма.

Според Макмикин Рузвелт бил толкова великодушен, че „е трудно да се избавим от впечатлението, че тогава съветските агенти на влияние завзеха Белия дом“. А в замяна на тези щедри подаръци, твърди Макмикин, Западът „никога не получил нищо“.

Всъщност руснаците заплатиха за тази помощ в кръвта си.

Демократичните лидери не бяха измамени ни най-малко за Сталин, но дори те бяха наясно с колосалните жертви, които СССР понесе на Източния фронт, където Германия понесе 80% от всичките си загуби на бойните полета на Втората световна война.

Както се вижда от тези цифри, идеята, че през 1940 г. Великобритания е трябвало да предизвика Червената армия, подобно на германския Вермахт, е напълно абсурдна.

Но, подобно на предишната работа на този историк от колежа «Бард» (престижен частен университет за свободни изкуства и науки, разположен в щата Ню Йорк, САЩ, бел. ред.), в която Русия бе неоснователно обвинена в отприщване на Първата световна война, тя е напълно погрешна по същество.

Източник: https://www.prospectmagazine.co.uk/arts-and-books/should-britain-have-gone-to-war-with-stalin-as-well-as-hitler

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments