Полицията в САЩ отвово уби чернокож, този път под удара е Байдън

Афроамериканската общност отново излиза на протести, тъй като ротацията в Белия дом не реши проблема със системния расизъм в американските сили за сигурност.
Митингите започнаха, след като 20-годишно черно момче беше застреляно от полицай. Автомобилът на Даун Райт бил спряна за нарушение на движението в неделя. Опитали се да арестуват нарушителя. Когато човекът се опитал да се върне в колата, полицаят стрелял с пистолет.

Полицията в САЩ отвово уби чернокож, този път под удара е Байдън

Инцидентът се случил само на 16 километра от Минеаполис, където полицай уби друг афроамериканец Джордж Флойд преди почти година. Както и тогава, инцидентът предизвика недоволство сред чернокожото население на страната.

В неделя вечерта тълпа от разгневени граждани тръгна към полицейското управление на Бруклин-център, а силите за сигурност реагираха, като стреляха по протестиращите с гумени куршуми. Използвани бяха и светошумови гранати и сълзотворен газ.

Преди година американските демократи успяха да обвинят администрацията на Доналд Тръмп за убийството на Флойд. Либералната преса активно обвини републиканците за всеки акт на полицейска агресия. Но новото убийство вече се обръща срещу екипа на Джо Байдън.

Инцидентът показва, че расизмът в американската система е влязъл много по-дълбоко и той не може да бъде коригиран чрез унищожаването на паметници на конфедератите или показното извинение на политици, коленичили за красива снимка.

Инцидентът показва, че демократичната администрация, противно на лозунгите на изборите, не е в състояние да се справи със ситуацията в силите за сигурност.

Според полицията Райт е бил задържан за нарушаване на правилата за движение около 14:00 часа. Установено е било, че има неплатена глоба. Опитали се да арестуват младежа, но той се върнал в колата. Тогава служител, чието име полицията не посочва, стрелял по Райт. След като бил ранен, той успял да премине през още няколко квартала. След това се блъснал в друга кола, където починал.

„Чух суетенето и чух полицията да казва:„ Даун, не бягай“, каза през сълзи майката на починалия Кейти Райт.

Според нея в неделя следобед синът й се обадил и казал, че полицията го е спряла, тъй като имал освежители за въздуха на огледалото му за обратно виждане. Това е забранено в Минесота. Когато връзката прекъснала, се обадила съпругата на Даун и съобщила за смъртта на младия мъж.

Полицията съобщава, че камерите на двамата полицаи са заснели инцидента. Тече разследване. Офисът в Минесота на Американския съюз за граждански свободи настоява независими експерти да разследват инцидента. Организацията заяви, че е «обезпокоена, че полицията очевидно използва висящите освежители за въздуха като повод да спре даден човек, което полицията прави твърде често, за да напада чернокожите».

Избухалите протести вече се превърнаха в бунтове. Демонстрантите разбиха две полицейски коли, хвърляха камъни и скачаха върху тях. Полицията откри огън с гумени куршуми, като рани най-малко двама души. Очевидец в коментар за Ройтерс заяви, че една от жертвите е с глава, обляна в кръв.

„Молим протестиращите да останат мирни, за да може мирните протестиращи да не бъдат подложени на насилие», призова кметът на Бруклин-център Майк Елиът.

Евгений Гаман, специално для News Front

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments