Педро Санчес с план за възстановяване на страната за 140 млрд евро

Премиерът на Испания Педро Санчес ще представи днес пред парламента План за възстановяване и устойчивост на странатана стойност 140 милиарда евро, които ще дойдат от европейските фондове през следващите 5 години.

Педро Санчес с план за възстановяване на страната за 140 млрд евро

„Това е най-амбициозният план в новата икономическа история на Испания и най-голямата възможност от присъединяването й към ЕС преди 37 години и ние няма да я пропуснем”, каза Санчес след заседанието на министрите.

Съгласно плана, изработен от правителството през следващите 3 години ще се разпределят 70 милиарда евро в 20 основни инвестиционни направления като образование, научни изследвания, развитие, рехабилитация на жилищата, електрификация на пътищата, модернизация на публичната администрация , преструктуриране на здравеопазването, реформа в правосъдието, насърчаване на зелената икономика и други.

Той се състои от 212 мерки, от които 102 са за реформи и 110 за инвестиции. Всички те от своя страна ще бъдат фокусирани върху предприемането на четирите големи трансформации, които правителството си е поставило за цел: екологичният преход, дигиталната трансформация, социалното и териториалното сближаване и равенството между половете.

По думите на Санчес това е План за следващите десетилетия и поколения. Ефектът от него ще бъде видим веднага след началото на първите програми, които предстоят да бъдат одобрени. За следващите 2 години той предвижда създаването на 800 000 нови работни места и намаляване на младежката безработица. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments