Екс-министър на отбраната на САЩ: «Трябва да разположим повече US войски в България, за да възпрем агресията на Русия»

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър казва, че САЩ трябва да разположат повече войски по Черно море в България и Румъния, за да възпре потенциалната агресия от Русия, докато напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, съобщава «Ройтерс».

Екс-министър на отбраната на САЩ: "Трябва да разположим повече US войски в България, за да възпрем агресията на Русия"

Еспър, сега сътрудник в Института за международно лидерство на Маккейн в Държавния университет в Аризона, каза:

«Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото й поведение».

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да даде тласък на алианса на НАТО чрез разполагане на повече сили в Полша, «в Прибалтика, ако има смисъл и места като Румъния и България, ако не за постоянно — на ротационен принцип», каза Еспър.

Президентът Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин във вторник да намали напрежението, предизвикано от натрупването на руска военна линия на границата на Украйна, и предложи среща на върха на отчуждените лидери за справяне с множество спорове.

Когато управляваше Пентагона миналата година, Еспър се застъпи за подобна промяна, тъй като бившият президент Доналд Тръмп обяви намерението си да съкрати контингента на американските войски в Германия с около една трета, като каза, че Берлин се е възползвал от САЩ и не изпълнява финансовите задължения към НАТО.

Във вторник САЩ обявиха, че ще увеличат силите си в Германия на фона на последното напрежение с Русия заради Украйна, като се отказват от плана на Тръмп да изтегли около 12 000 от 36 000 американски войници там. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments