200 години от рождението на Георги Раковски

Днес се навършват 200 години от рождението на видния възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия, Раковски ще остане в историята още като писател, журналист и етнолог.

200 години от рождението на Георги Раковски

Пред паметника на Раковски в родния му град Котел се събраха ученици, граждани и общественици. Отслужен бе и тържествен водосвет. Празничното шествие, което тръгна от Галатанското училище, бе водено от военната духова музика и кмета на града Коста Каранашев.

Приветствия отправиха Каранашев и историкът проф. Пламен Павлов. Те отново отбелязаха невероятния гений на Раковски и неговия принос за възникване на идеята за свободна България и първообраза на българската армия.

Бяха поднесени венци на паметника, а Каранашев откри барелеф на Раковски на сградата на общината.

Котленци и гостите на града чуха и рецитала на одата „Раковски“ в изпълнение на Янко Лазаров, а клуб „Традиция“ пресъздадоха тържествената легионерска клетва. В празничната програма са включени и спортни и културни прояви, включително концерт на Представителни ансамбъл на въоръжените сили и тържествена заря-проверка.

Барелеф на Раковски ще бъде открит и във Военната академия, носеща неговото име.

Оригинален портрет на Георги Раковски показват в Историческия музей в Бургас.

По повод годишнината Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ открива две експозиции. „Мъдрост и разум в едно“ е изложбата, в която ще бъдат представени оригинални архивни документи и старопечатни книги.

Другата експозиция е озаглавена „Галерия на достойнството“. В библиотеката ще бъде представено и специалното издание „Документалното наследство на Раковски», а гост на събитията ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

Документална изложба под надслов „Аз съм бил винаги българин…“ по случай 200 години от рождението на Георги Раковски ще бъде открита в сливенската галерия „Май“.

Директорът на регионалната библиотека Росица Петрова разкри, че за първи път ще бъде показан позив писмо от Джузепе Гарибалди до Раковски.

«В който Гарибалди говори точно за това обединение и сътрудничество, което има за цел да разтърси игото на тираните и да се стигне свободата. Има едно такова хубаво обръщение —

„Гърци, албанци, българи, унгарци, сърби, хървати, далматийци, румънци, бъдете готови! Големият ден наближава!“

Документът е от фонда на Националната библиотека, съхраняван е в трезора на БНБ и досега не е бил показван. Оригиналните документи ще бъдат изложени само на 14 и 15 април.

Останалите документи, факсимилета и снимки могат да бъдат разгледани до 24 април.

Чествания на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски ще има още във Велико Търново, Карлово, Пловдив и Панагюрище.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments