SZ: Примири се, Украйна, никой няма и намерение да те приема в НАТО

Украйна отново започна да говори за присъединяването си към НАТО на фона на „руската заплаха“, сякаш след присъединяването си към алианса войната в Донбас веднага ще приключи. Но това твърдение няма нищо общо с реалността, смята авторът. Украйна пропусна историческия си шанс, сега никой дори и не мисли да я приема в НАТО.

Превод от Süddeutsche Zeitung (Германия):

SZ: Примири се, Украйна, никой няма и намерение да те приема в НАТО

Едва ли президентът Владимир Зеленски може да бъде обвинен за това, че в лицето на придвижването на руските войски към източната граница на Украйна той отново постави на дневен ред въпроса за присъединяването на страната си към НАТО.

Тази идея, разбира се, няма перспективи за изпълнение.

А твърдението на Зеленски, че членството в НАТО ще сложи край на руската война в Източна Украйна, също няма нищо общо с реалността.

Истината е по-скоро, че войната в източната част на Украйна нямаше да се случи и Москва нямаше да окупира Крим, ако Украйна през 1999 г. или по време на втората източноевропейска вълна от разширяването на алианса през 2004 г. бе станала член на НАТО.

Историческият шанс беше пропуснат поради неразбирането на Запада от постимперските интереси на Москва, както и поради нежеланието на Украйна да реформира собствената си държава, включително армията, която трябваше да бъде приведена в стандартите на НАТО. А днес Украйна е обсебена от непотизъм, поразена е от шуробаджанащина и корупция.

Краят на седемгодишната война в Източна Украйна не се вижда. Освен безсмислените изрази на солидарност с Киев, никой дори не мисли да приема Украйна с нейния неразрешен конфликт в НАТО. И в тази ситуация нищо няма да се промени бързо, колкото и горчиво да е за украинците.

Източник: https://www.sueddeutsche.de/meinung/ukraine-russland-nato-krieg-1.5257567

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments