Русия е готова с лекарство срещу Ковид — «Мир-19»

Новият препарат срещу коронавируса «MИР-19» може да се появи в аптеките тази година, след всички изпитания. Това съобщи директорът на Държавния изследователски център към Институт по имунология на Русия Муса Хаитов.

Русия е готова с лекарство срещу Ковид - "Мир-19"

„Бих искал да се надявам, че тази година, след завършването на втората фаза, ще успеем да го регистрираме“, цитира специалиста телевизионния канал РЕН ТВ.

Хаитов посочи, че работата по лекарството е започнала преди година, а от 10 години институтът работи върху платформа за създаване на лекарства, които функционират на базата на механизма за намеса в РНК.

„Успешно разработихме и проведохме предклинични проучвания на лекарства, базирани на РНК интерференционния механизъм за лечение на хепатит С, алергичен ринит и алергична бронхиална астма. Въз основа на тази платформа започнахме работа по създаването на дадения препарат“, каза ученият.

Името на новото лекарство срещу SARS-CoV-2 означава „малки интерфериращи РНК“. Вече са проведени успешно предклинични проучвания, които показват високата ефикасност на лекарството, отбелязват учените.

Както уточни Хаитов, показана е висока антивирусна активност на лекарството. MИР-19 намалява репликацията на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура почти 10 хиляди пъти“, каза специалистът и добави, че е демонстрирана и безопасността на MИР-19, който е класифициран като ниско токсично съединение.

Следващата стъпка ще бъде изследването на лекарството при пациенти с COVID-19.

Ученият подчерта, че експертите полагат всички усилия, за да направят лекарството възможно най-достъпно за населението. Приблизителната цена на лекарството обаче все още е неизвестна.

По-ранон ФБМБА получи патент за лекарство за лечение на коронавируса «MИР-19».

Според ръководителя на ведомството Вероника Скворцова новото лекарство не засяга човешкия геном и имунитета, но в същото време „изключва“ копирането на вируса и предотвратява най-тежките форми на коронавирус, включително пневмонит и остър респираторни дистрес синдроми.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments