Президентът свика новоизбраното Народно събрание на 15 април

Първото заседание на 45-то Народно събрание ще се проведе на 15 април. 

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква от 9.00 часа на 15 април 2021 г., първо заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание.

Президентът свика новоизбраното Народно събрание на 15 април

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник, посочват от пресцентъра на президентството.

От там съобщават за указа само часове, след като в Държавен вестник бяха обнародвани решенията на ЦИК решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се обявяват резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и иманата на избраните депутати, са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.

Вчера в първия си коментар за изборите държавният глава увери, че няма никакво намерение да бави процедурата.

Припомняме, според окончателното разпределение на мандатите в 45-ия парламент, обявено от ЦИК, мандатите се разпределят:

ГЕРБ — 75 народни представители,

«Има такъв народ» — 51 народни представители,

БСП — 43 народни представители,

ДПС — 30 народни представители,

«Демократична България» — 27 народни представители,

«Изправи се! Мутри вън!» — 14 народни представители.

Първото заседание на парламента се ръководи по традиция от най-възрастния избран депутат, в случая това ще бъде Мика Зайкова от ИТН.

На новите депутати предстои да конституират по процедура парламентарните група — шест на брой, според изборните резултати.

Както и да изберат председател и зам.-председатели на Народното събрание. Именно това се очаква да бъде и първият сблъсък между парламентарните формации. Най-голямата група, в случая тази на ГЕРБ, предлага номинация за ръководител на парламента, но гласуването трябва да събере мнозинство. Тази сутрин от думите на Даниел Митов стана ясно, че ГЕРБ са склонни на разговори за това кой да бъде председателят на Народното събрание.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента въпреки че бяха избрани.

Най-много откази има от листите на ДПС — 9, сред тях евродепутатът Искра Михайлова и кметът на Кърджали Хасан Азис.

Трима депутати от листите на ГЕРБ-СДС също се отказаха, като сред тях е и лидерът на партията и настоящ министър-председател Бойко Борисов. Отказаха се и двама кандидати от «Има такъв народ».

Техните места се заемат от следващите в листите.

Коментари:

comments powered by HyperComments