Аналитик от НАТО: Русия може да разгроми Украйна с едно щракване на пръсти

Гръмки изявления на политици и военни, предислоциране на значителен брой войски и бронирани машини, повишено напрежение на контактната линия в Източна Украйна и масова истерия в пресата. Изглежда, че всичко това прави практически неизбежен новия кръг на напрежение в Донбас.

Аналитик от НАТО: Русия може да разгроми Украйна с едно щракване на пръсти

Висшето командване на силите на НАТО нарича подобни ситуации — „потенциално неизбежен конфликт“. Но докато вестниците и пресслужбите на военните ведомства ескалират ситуацията, военните анализатори на западните страни в специализираните издания оценяват възможността за дълбока ескалация доста скептично. Има няколко неща, които ги объркват в цялата тази шумотевица. Първото нещо, което поражда съмнения от страна на експертите, е умишлената демонстративност, с която Русия предислоцира войските си.

Известният анализатор, полковник от американската армия Бенет Скот твърди, че една от най-силните страни на руската армия е нейната невидимост и маскировка, а ако руснаците не искат да бъдат забелязвани, тогава ще се случи точно така. Според анализатора:

«През 2014 г., когато руската армия извърши рейдове в Украйна, за тяхната поява се разбра в последния момент, те винаги са неприятен сюрприз.

ОССЕ нито веднъж не засече придвижването на руснаците дори в състава на батальонна група, а в качеството на илюстрации за руснаците се използваха единични фотографии, които при проверката се оказаха направени на друго място и по друго време».

Бенет е убеден, ча руските групи в Донбас са изиграли решаващата роля, но тяхното реално придвижване е потънало в такова огромно количество украински фейкове, че те се превърнали в «армия-призрак». Сега, според Бенет, става дума за:

«нарочно и демонстративно придвижване в района на Донбас, на руска територия, макар това въобще да не е в традициите на съветската и руската армии.

За Русия е много по-просто да разгроми Украйна, нападайки я в който и да е участък от 1925-километровата сухопътна граница. Там съобще няма никакви, дори полеви укрепления».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments