TNI: Зеленски, губейки популярност, избра диктаторски метод на управление

Авторът, който е запознат с истинската украинска политика от първа ръка, благодарение на дългия си живот в Киев, отваря очите на западните читатели. След преврата през 2014 г. Украйна престана да бъде демокрация, а икономиката й просто се срина. Надеждата възникна с пристигането на Зеленски, но, като не изпълни обещанията си пред избирателите, той се насочи към пътя на прозападна диктатура. Това е парадоксален факт: Западът (представен както от ЕС, така и от САЩ) подкрепя затварянето на опозиционни телевизионни канали и си затваря очите за „преформатирането“ на Зеленски на Конституционния съд на Украйна.

TNI: Зеленски, губейки популярност, избра диктаторски метод на управление

В Украйна сме свидетели на формирането на прозападен авторитарен режим, в рамките на който цялата власт е концентрирана в ръцете на президента.

Широко разпространено е мнението в западните медии (и отчасти в руската опозиционна преса), че за разлика от Русия, Украйна — макар и не без проблеми — се движи по демократичен път на развитие.

Би било хубаво, но само ако това беше вярно.

Тази илюзия се основава на следната хипотеза: според тях изборът, направен от Украйна в полза на интеграцията с Европейския съюз, потвърждава, че тя е направила своя избор в полза на либералната демокрация, реализацията на гражданските права и свободи и всичко най- красиво и истинско в света. Междувременно политическите режими в Унгария и Полша показват заблудата на тази хипотеза. За да не бъде изненада формирането на поредния десен популистки и антидемократичен режим в Европа, ще бъде полезно да разгледаме по-отблизо ситуацията в Украйна.

Опитите за провеждане на демократични реформи се провалиха, както се вижда от социологическите проучвания. Според проучването, проведено от Центъра «Разумков» през февруари 2019 г., две трети от анкетираните (65,2%) изразяват негативно отношение към медицинската реформа. 48,5% от анкетираните изразяват отрицателно отношение към поземлената реформа, 41,2% — към реформата на образователната система и 48,9% — към планираната масова приватизация на държавни предприятия.

Обяснението на провалите на Украйна в процеса на реформи, популярно на Запад, не се отличава с дълбочина: те твърдят, че сега основната задача на страната е да се противопостави на руската агресия, така че просто няма достатъчно време за реформи. Това тълкуване се превърна в обща характеристика в аналитичните доклади за събитията в Украйна, посветени на руската окупация на Крим.

Всяко друго обяснение за провала на украинските реформи веднага бива наричано руска пропаганда.

В края на управлението на Порошенко, около 80% от анкетираните, според различни изследователски центрове, вече са били убедени, че страната се движи в грешната посока.

За съжаление Зеленски не изпълни обещанията си. Позиционирайки себе си като противоположност на Порошенко, Зеленски застана на президентските избори като популистки политик, защитаващ интересите на народа в противовес на интересите на управляващата класа. Но след като дойде на власт, той не успя да предложи радикална алтернатива на политическия курс на своя предшественик. Не е изненадващо, че рейтингите на одобрение на Зеленски и неговата партия започнаха да падат рязко.

Към зимата на 2020 г. стана ясно, че Зеленски е в тежко положение.

Той не беше в състояние да демократизира системата, не беше в състояние да промени социално-икономическата политика и не можеше да реши острия проблем на войната в Донбас — тоест не направи това, което избирателите очакваха от него. Оставаха му две възможности: или да повтори съдбата на президента Виктор Юшченко, който дойде на власт през 2005 г. на вълната от народни протести и напусна поста си с рейтинг на подкрепа от малко над 3% — тоест, безславно замина в политическа забрава, или да имитира реформите, необходими на страната, да се опита да поеме строг контрол върху ситуацията, за да изключи възможността за формиране на силна опозиция, която да отстрани него и неговата партия от властта през следващия изборен цикъл ( изборите за местни съвети, проведени миналата есен, показаха, че рейтингът на опозицията в Украйна расте). Поемайки втория път, тоест избягвайки да губи по варианта на Юшченко чрез насилие, Зеленски и неговият екип могат да останат на власт дълго време.

Зеленски избра втория път.

Той се зае с укрепването на личната си власт — по всякакъв начин. Днес изпълнителната власт, представлявана от канцеларията на президента на Украйна, използва Съвета за национална сигурност и отбрана, за да контролира всички други правителствени клонове в страната. Президентската партия има абсолютно мнозинство във Върховната Рада, което дава на президента контрол върху законодателната власт. Тъй като парламентът формира и правителството, Зеленски контролира и кабинета.

Определен проблем за президента беше независимостта на Конституционния съд на Украйна. Но в крайна сметка Зеленски реши и това: издаде указ, с който лиши Конституционния съд от правомощията му.

Политиките на Зеленски са разрушителни за страната не само защото той концентрира властта в ръцете си, игнорирайки закона — а по този начин унищожава онези доста скромни постижения в областта на демократичното развитие, които някога съществуваха в Украйна.

Зеленски също планира да приеме нов закон за медиите (проект, който беше силно осъден от мнозина в украинската журналистическа общност), както и закон за колаборационистите. Тези закони ще проправят пътя за държавна медийна цензура и широко потискане на несъгласните, както и ще направят всички мирни опити за възстановяване на украинския контрол над Крим и Донбас напразни.

Всъщност днес в Украйна сме свидетели на формирането на прозападен авторитарен режим, в рамките на който цялата власт е концентрирана в ръцете на президента, обществото е мобилизирано за борба с външни и вътрешни врагове и всяко несъгласие се разглежда като помощ на врага и се потиска със силови методи. Това едва ли ще завърши добре.

Автор: Михаил Погребински — директор на Киевския център за политически изследвания и конфликтология.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/why-zelensky%E2%80%99s-ukraine-becoming-increasingly-autocratic-182124

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments