Полетът на Гагарин въодушеви съветски разузнавач в САЩ

Руската служба за външно разузнаване (СВР) публикува колекция от писма от нелегалния съветски разузнавач Рудолф Абел (истинско му име е Уилям Фишер), в едно от които той се възхищава на първия пилотиран полет в космоса, съобщава РИА Новости.

Полетът на Гагарин въодушеви съветски разузнавач в САЩ

„Подвигът на Гагарин в космоса направи страхотно впечатление тук. Всички вестници и списания публикуваха специални статии по тази тема … Излишно е да казвам, колко се радвах да науча за този успех. Подобни съобщения правят живота ми тук по-поносим“, пише Фишер-Абел на съпругата си.

През април 1961 г. Фишер-Абел е в американски затвор, през 1957 г. е заловен от ФБР и осъден на 30 години затвор за шпионаж в полза на СССР. В писмата си той посочва големия подем на духа след съобщението за успешния полет на Гагарин в космоса и иронизира недоверчивите американски журналисти.

„Забавно е да се четат подмятанията на някои гневни журналисти, че няма полет и че това е гигантска измама. За тяхно съжаление представителите на американското правителство заявиха, че няма съмнение относно истинността на съобщението за полета“, пише разузнавачът.

Това и малко повече от 50 писма от личния семеен архив бяха предадени на СВР на Русия от Лидия Борисовна Боярская, приемна дъщеря на Уилям Фишер.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Полетът на Гагарин въодушеви съветски разузнавач в САЩ

Коментари:

comments powered by HyperComments